alt-J in AFAS Live, 24-11-2022

alt-J voelt als een Lowlands show die veel te lang duurt
 
Het is een gedurfde keuze; nét voor de show begint een keiharde techhouse track afspelen waardoor het publiek al begint te dansen en te springen. 
Het beloofde veel goeds voor de alt-J show in AFAS Live op 24 november. 
 
Na de eerste drie songs wordt duidelijk dat deze verwachting wellicht niet helemaal waar wordt gemaakt. Of misschien niet eens een beetje. 
 
Het heeft iets weg van een Lowlands show, de sfeer die de AFAS vult tijdens de eerste helft van de ALT-J show. 
Waar je bij zo’n groot podium wellicht een intense lichtshow met visuals zou verwachten, of tenminste beelden op de schermen naast de stage, houdt de Britse indierockband het intiem met een regen aan bulb-lampjes en een mooie sferische lichtshow. 
 
De set begint met het lange gitaarintro van ‘Bane’, afkomstig van hun nieuwste album ‘The Dream’.
Een fijne opener, omdat je op die manier veel ruimte overhoudt om los te gaan.
Na ‘Bane’ volgt ‘Every Other Freckle’. Veelal trage nummers volgen elkaar op, waarbij regelmatig nét niet helemaal zuiver wordt gezongen of in de maat wordt gespeeld.
 
Ze komen er in het begin nog mee weg, maar na ruim 50 minuten begint het publiek toch wel ongeduldig te worden. En dat is nou net het punt waar je bij een festival weer door zou lopen naar de volgende act.

Ze spelen ruim anderhalf uur, waarvan de laatste 15 minuten van de set er eindelijk wat meer pit in lijkt te komen. Halverwege een song maakt frontman Joe Newman (wederom) een slordige fout en dit keer kan hij er ook niet onderuit komen; “Oh shit, I fucked this up” roept hij en er wordt hard gelachen.

Het publiek lacht wel een beetje als een boer met kiespijn, want het beseft dat alt-J wederom niet meer is wat het geweest is. Waar ze in 2015 nog in een halfgevulde Ziggo Dome stonden leek de AFAS wellicht een beter formaat. Hoewel de zaal goed gevuld is blijft de ervaring een beetje hetzelfde; afstandelijk en leeg. 

Complimenten naar het visuele team die nog enigszins spanning weten te creeeren door een mooie lichtshow neer te zetten.

Zelfs met 3 nummers van hun eerste album als toegift blijft een echt hoogtepunt uit, waarmee alt-J wederom hun belofte niet waar blijkt te kunnen maken.