Anneke van Giersbergen in Café De Amer, 01-07-2023

De tuin van Café De Amer is weer vol bezet voor wat het tweede concert van vandaag wordt voor Anneke hier in het Drentse Amen. In de tuin staat een grote schuur met een veranda waar met lichten een mooi sfeertje is neergezet. Vanmiddag regende het soms, zo vertelt de zangeres bij opkomst, maar nu zou het – hoewel bewolkt – droog blijven. Het belooft volgens haar een gezellige avond te worden met na de pauze een verrassing...

Anneke staat alleen op het podium met haar gitaar en maakt zo nu en dan gebruik van een drumcomputer. De avond is hoofzakelijk gevuld met nummers van haar laatste album. Gelukkig niet echt haar laatste, want ze is nog lang niet klaar met muziek maken zo zegt ze zelf. Naast haar eigen nummers speelt ze ook een aantal covers, waaronder het toepasselijke ‘Hello Sunshine’ van Bruce Springsteen. Knap hoe ze dit nummer niet alleen speelt alsof Bruce het zelf zo zou kunnen brengen, maar toch ook haar eigen tintje eraan geeft. Anneke’s heldere stem in combinatie met haar gitaar vormt een perfect duo voor deze avond. Gekscherend waarschuwt ze ons voor de diva op het podium, want het stemmen van haar instrument is wel een dingetje met deze weeromstandigheden.

Met de bekend cover ‘Wish You Were Here’ van Pink Floyd nodigt ze iedereen uit om vooral mee te zingen. Helaas is het publiek nog niet opgewarmd, want het blijft angstvallig stil. Anneke grapt: “Keimooi meegezongen,” en krijgt dan het publiek in elk geval wel aan het lachen. De verhalen tussen de nummers door geven een leuke inkijk in waarom ze juist voor deze setlist heeft gekozen en laten ook zien hoe veelzijdig ze is. Of het nou gaat om waarom het nummer geschreven is, waarom Anneke nou juist haar versie van een andere artiest speelt of waarom ze juist zo gefascineerd is in Kate Bush, we krijgen een mooi beeld van haar muzikale pad.

Bij ‘Running Up That Hill’, waarvan de clip gaat over een regenmachine, komt nou juist voorzichtig de zon tevoorschijn en zij zet de zangeres in de spotlight. Na de pauze komt de verrassing het podium op. Anneke’s zoon Finn pakt haar gitaar en samen spelen ze twee nummers. Het talent zit duidelijk in de familie en het hoeft wat ons betreft zeker niet bij deze keer te blijven. Na nog een aantal covers komt een eigen nummer: ‘I Saw a Car’. Een, volgens de artiest zelf, eigenaardig lied dat in 10 minuten is bedacht nadat het album eigenlijk al was afgerond. Toch is het nummer op het album geplaatst en juist opgepakt door de radiostations. Wat ons betreft een fijne toevoeging aan het album en zeker ook aan deze avond.

Volgens traditie bij De Amer zo vertelt de gastvrouw eindigt de avond met een bedankje vanuit iemand in het publiek. Een fan doet het woord en laat aan Anneke weten dat dit de 40e keer is dat ze haar ziet. Ook twee andere mensen komen het podium op; het stel komt helemaal uit Duitsland om Anneke live te zien en alsof dat nog niet bijzonder genoeg is blijken ze ook nog op huwelijksreis te zijn met dit concert als laatste avond van de reis. Erg leuk deze traditie van het café.

Na nog een toegift komt de avond dan echt tot een einde. Vanavond stond Anneke van Giersbergen alleen met haar gitaar in een tuin van een café te spelen, maar morgen speelt ze alweer samen met het Noord Nederlands Orkest met in de setlist o.a. een aantal nummers van Metallica. Later in het jaar komt ze nog op het podium met Ayreon en ook een nieuwe tour staat alweer gepland voor dit najaar. Stoppen met muziek is voor deze veelzijdige dame zeker geen optie en we kunnen dus nog veel vaker van haar genieten.

© Daniël Nijveldt

Daniël Nijveldt
Recensent