Guus Meeuwis in de Ziggo Dome, 02-12-2016

Genieten met een zachte G

 

Guus Meeuwis timmert al een aardig poosje aan zijn muzikale carrière. Alles begon met de single ‘Het Is Een Nacht’ in 1995. Maar liefst zeven weken stond dit nummer op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en de opvolger ‘Per Spoor (Kedeng Kedeng)’ deed het niet veel slechter. Hiermee startte de loopbaan van Guus die inmiddels dus al 21 jaar de hitlijsten met zijn Nederlandstalige tracks bestookt. In 2005 organiseren Guus en consorten voor het eerst een concert in een voetbalstadion. Als Brabander in hart en nieren kan dat maar één stadion zijn: het Philips stadion van zijn geliefde PSV. Groots met een zachte G is geboren. Naast Eindhoven maakt hij ook uitstapjes met de ‘Groots-concerten’ naar het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen en zelfs een ‘Groots Overzee’ op Kokomo Beach op Curaçao en op Texel.

Maar dat dit niet de enige uitstapjes blijven, blijkt op 2 december 2016, een wintereditie van de show is dan een feit in de Amsterdamse Ziggo Dome. Een tweede wintereditie vindt een dag later plaats. Wij van Catching Music gaan er vol verwachtingen naar toe in de hoop dat deze worden overtroffen. Bij het naar binnen gaan is het voorprogramma al begonnen. Guus zijn pupillen van The Voice of Holland, ook wel Team Guus genoemd zingen één voor één het lied waarmee ze de Blind Auditions zijn doorgekomen. Ze sluiten met zijn allen hun optreden af met Justin Timberlake’s ‘Can’t Stop The Feeling’. Een grote adventkalender verschijnt op het grote scherm. Eén voor één openen de vakjes en zo wordt er afgeteld tot de show gaat beginnen. Het podium is in de vorm van het Groots-logo, rechts en links van het podium liggen besneeuwde bergen en op de schermen achter het podium verschijnen winterse taferelen. Van knapperend haardvuur tot dames die sneeuwelfjes maken, van ijsbloemen tot kerstbomen.

Guus trapt af met het alom bekende ‘Brabant’ en de toon is gezet. Het gevoel dat je gewoon je wildvreemde buurman een arm kunt geven en samen gaat staan genieten van de muziek. Een echt samen-gevoel. Na drie nummers houdt Guus een praatje en kondigt hij een man aan die meer dan welkom is: Sinterklaas komt het podium op en geeft Guus een groot cadeau. Pieten hangen aan touwen boven het publiek. Guus pakt het cadeau uit en er komt een grote knop uit. Guus mag er op drukken en het begint spontaan te sneeuwen in de Ziggo Dome. Met ‘Dag Sinterklaasje’ zwaaien we de goedheiligman uit. Het blijft wel een poosje sneeuwen wat een gezellig effect geeft, maar dan zonder de kou. Guus zingt achtereenvolgens ‘Proosten’, ‘Ik Wil Je’ en ‘Tranen Gelachen’ om daarna Sanne Wevers aan te kondigen. Sanne won tijdens de Olympische Spelen een gouden medaille op het turnonderdeel balk. Het toestel verschijnt op het podium en Sanne laat haar winnende oefening nog een keer zien. Alle sporters worden tijdens het zingen van ‘Groots Zijn’ in het zonnetje gezet.

‘Het Is Een Nacht’ wordt door de band ingezet en het publiek zingt het hele lied luidkeels mee. Iedereen kent de tekst van het lied waar alles mee begonnen is. Sfeerverlichting met daarin het Groots-logo hangt boven de zaal. Vervolgens is de kisscam aan de beurt: tijdens ‘Kus Van Mij’ worden er steeds twee mensen in beeld genomen die elkaar dan een kus mogen geven. Guus vraagt de aandacht voor een (volgens hem) groot talent: Charl Delemarre. Hij zingt ‘Leef’ wat voor velen het uitgelezen moment is om even van het toilet gebruik te maken of om een drankje te gaan halen. Het duet met Guus ‘Jouw Hand’ lijkt meer bij het publiek in de smaak te vallen.

Guus drukt nog eens op de knop en de volgende verrassing komt naar binnen. Er klinkt een kerstmedley en vanuit achteruit de zaal komt een arrenslee de zaal in met de Kerstman erop. Deze heeft een tikkeltje teveel gedronken en kan amper op zijn benen staan, althans, dat wil hij ons laten geloven. Een grappig toneelstukje. De Kerstman zingt met Guus mee en daarin herkennen wij Jeroen van Koningsbrugge. ‘Geef Mij Je Angst’ wordt vertolkt en mede dankzij de ijskristallen op het scherm en alle omhoog gestoken telefoontjes verandert de sfeer weer. Iedere keer toch weer een kippenvel momentje. Een volgende gast wordt aangekondigd: Diggy Dex. Hij zingt samen met J.W. Roy hun grote hit: ‘Treur Niet’ om daarna samen met Guus hun nieuwe single te spelen. ‘Tabee’ is een soort van oudejaarsconference, maar dan in de vorm van een lied. Beelden uit het afgelopen jaar worden getoond. Na de zin: “Je was een prachtig jaar, PSV werd kampioen” komt er veel protest uit de zaal. Tja, als je in Amsterdam staat… Maar de grijns wordt daardoor alleen maar groter op Guus zijn gezicht. Een mooi moment!

Guus zingt ‘Zeeën Van Tijd’, ‘Ik Wil Nog Niet Naar Huis’ en ‘Ik Ook Van Jou’ om daarna weer een klap op de knop te geven. Tijdens ‘Het Dondert En Het Bliksemt’ regent het meters bier zoals gebruikelijk en ook worden er grote witte ballonnen boven de veldplaatsen losgelaten. De confettikanonnen doen ook weer hun best, net als de acrobaten die hun kunsten op het podium laten zien. Dan ineens zien we Guus in het publiek verdwijnen en hij loopt naar het midden van de zaal. Op een kleine podium brengt hij een ode aan onze hoofdstad: ‘Amsterdam, Zo Zie Ik Je Graag’. Heel klein met boven hem een regen van kleine lampjes. Van het grote bombastische ‘Dondert’ naar een heel klein liedje. Het typeert de avond die bijna op zijn einde loopt. Guus bedankt zijn publiek door het lied ‘Dankjewel’, maar ook ‘Per Spoor’ wordt niet vergeten. Voor het allerlaatste lied wordt Diggy Dex nog een keer naar voren gehaald en samen zingen ze nogmaals ‘Tabee’. Er wordt nog een keer op de knop gedrukt en met een knallend vuurwerk wordt deze avond afgesloten.

Onze conclusie: Guus is zeer goed bij stem. Qua sfeer gaat het van klein intiem naar een bombastisch feest. Waren we van te voren even bang dat de setlist vol met Sinterklaas- en kerstliedjes zou staan, niets is minder waar, maar het heeft ons toch direct in de decembersfeer gebracht. Deze wintereditie van Groots is wat ons betreft zeer geslaagd, we hebben genoten met een grote G! Op naar het Philips stadion in Eindhoven op 8, 9, 10 en 11 juni 2017.

© Marijke Meijer | All Rights Reserved

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *