Taylor Swift in de Johan Cruijff ArenA, 06-07-2024

Glitter, glitter en nog meer glitter. Dat is wel zo’n beetje wat we tegenkomen als we op zaterdag 6 juli in de buurt van de Johan Cruijff ArenA komen. Vanavond staat Taylor Swift hier voor de derde dag op rij in een uitverkocht stadion. Jong en oud heeft zich verzameld voor The Eras Tour waarmee Swift voor het eerst na 9 jaar ons land weer aandoet.

Als we ons een weg gebaand hebben door de glitterende menigte – en eerlijk is eerlijk, ook een hoop troep – die zich rondom de ArenA bevindt, is het opwarmen geblazen met Paramore. Het lijkt een opmerkelijke keuze, deze rockband als voorprogramma vanavond, maar de ‘Swifties’ kunnen het prima waarderen. We vermoeden dat er ook flink wat Paramore fans aanwezig zijn, gezien het vele meezingen om ons heen. Het hardst wordt echter de cover ‘Burning Down the House’. van Talking Heads meegebruld, niet in het minst door de aanwezige vaders

Het wordt allemaal strak getimed en om 19:00u. is Paramore na luid applaus verdwenen en wordt het podium vliegensvlug omgebouwd. Het stadion begint dan goed vol te lopen en de meeste stoelen zijn al niet meer te zien. Als een kwartiertje later instructies over het ontvangen polsbandje met lichtjes op het scherm verschijnen, begint een geschreeuw. Dit lijkt het teken te zijn geweest voor een eerste ontlading van collectieve koortsachtige anticipatie die alleen maar groter wordt als een klok zichtbaar wordt die nog paar minuten aftelt. En dan het moment waarop iedereen gewacht heeft en wij ontzettend dankbaar zijn voor onze oordoppen. Exact volgens planning start The Eras Tour. En die stiptheid is essentieel bij de productie waar we vervolgens drie uur lang in meegenomen worden – niets kan aan het toeval overgelaten worden, alles moet kloppen.

De show is verdeeld in de verschillende ‘era’s’ (tijdperken) van Taylor Swifts carrière. Haar albums komen in deze volgorde voorbij: ‘Lover’, ‘Fearless’, ‘Red’, ‘Speak Now’, ‘reputation’, ‘folklore’ & ‘evermore’ (samengevoegd), ‘1989’, ‘THE TORTURED POETS DEPARTMENT’ en ‘Midnights’ met tussendoor nog twee “verrassingsnummers” die niet van tevoren bekend zijn. Niet in chronologische volgorde en niet allemaal met evenveel nummers dus qua genre horen we afwisselend de country singer-songwriter uit de beginjaren en de popartiest die inmiddels meer met verschillende genres experimenteert. En dat is prima voor de balans al moeten we toegeven dat we toch hier en daar wat inkakken tijdens de setlist van 45 (!!!) nummers. Om ons heen is overigens zichtbaar dat dit voor de echte fans geen enkel probleem is dus het mag geen naam hebben.

Gedurende de drie uur durende show is er meer dan genoeg te zien. Zoveel dat we herhaaldelijk missen dat er op het grote podium van alles gebeurt met het decor, outfits en muzikanten terwijl wij naar Taylor staan te kijken die op de catwalk staat te zingen. Hetzelfde geldt voor de intermezzo’s wanneer de zangeres zelf backstage van outfit wisselt – ééntje per era – er is geen moment dat er niets te bekijken en te horen is. En dan komen we weer terug op die stiptheid, de hele avond zit zo strak in elkaar, maar komt niet rigide over. We weten wel dat er geen ruimte voor fouten is, dat zelfs de kletspraatjes richting publiek strak getimed (en misschien wel ingestudeerd) zijn, maar toch weet Swift een soort spontaniteit over te brengen. Ze is aanwezig op het hele podium, vanuit elke kant van het stadion kun je haar op moment goed zien en die keren dat ze met haar rug naar je toestaat, zijn er dansers, achtergrondzangers en muzikanten die je wél goed in beeld hebt.

Als publiek voel je je betrokken, ondanks de massaliteit in het stadion vanavond. Geen enkele plek in de Johan Cruijff ArenA is beter of slechter dan de ander – Taylor Swift bereikt iedereen en dat doet ze ontzettend goed. En dat is dan ook onze conclusie over The Eras Tour: deze show zit extreem goed in elkaar, of je nou ‘diehard’ fan bent of niet, daar kun je niet omheen, ook wij niet. Er is een duidelijke structuur, er is confetti en vuurwerk, er zijn mooie visuals, fantastische decorstukken en een hele rits aan goede achtergronddansers die er samen met Swift een feestje van maken. Wat een prestatie om dit drie avonden op rij neer te zetten… en dat in een tour bestaande uit in totaal 149 shows… doe het Taylor Swift en haar team maar eens na.

© Céline Claassens

 

 

Foto's via Management Taylor Swift