Concerten, Recensies 0

Guus Meeuwis in de Ziggo Dome 01-12-2017

Guus viert december in de Ziggo Dome

Gustaaf Stephanus Modestus Meeuwis, Guus voor z’n vrienden, viert dat december begonnen is, op de eerste dag van de maand in de Amsterdamse Ziggo Dome en wij mochten daar weer bij zijn. Grote cadeaus liggen op het podium, versierd met grote, verlichte strikken. Het geeft direct het ultieme december-gevoel.

‘I Got A Feeling’ van The Black Eyed Peas schalt uit de boxen als dj’s Coen en Sander van Radio 538 achter de dj booth gaan staan. Het doel is om het publiek op te warmen en dat doen ze o.a. met ‘Rio’ van Maywood, ‘Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht’ van John de Bever en zeker met ‘Links Rechts’ van de Snollebollekes is de toon wel gezet.

Op het scherm achter het podium verschijnt er een filmpje over Sinterklaas en de Kerstman. Het is 1 december, dus de Goedheiligman vindt het not done dat de Kerstman ook acte de présence geeft op de bühne. De goedheiligman zegt dan ook tegen de kerstman dat het feest van Guus in het PSV stadion in Eindhoven is. En weg is de Kerstman.

Om klokslag half 9 betreedt Guus is zijn glitterjasje het podium en trapt af met ‘Vrienden, Tranen Gelachen’ en ‘Wat Zou Elvis Doen’. De sfeer is gemoedelijk. En dan komt er een heuse stoomboot de zaal van de Ziggo Dome “ingevaren” met daarop uiteraard Sinterklaas en zijn Pieten met gekleurde pruiken en zwarte vegen op hun gezicht: moderne Pieten.

Het eerste cadeau van de Sint zakt naar beneden en daar komt niemand minder dan André Hazes uit. Samen zingen Guus en André ‘Geef Mij Je Angst’ van senior en Dré zingt solo ‘Eenzame Kerst’ van zijn oude heer. De zaal gaat volledig los als hierna het leven gevierd wordt met ‘Leef’.

Net als vorig jaar wordt de kisscam weer tevoorschijn gehaald. Gegarandeerd verbaasde, soms wat ongemakkelijke en blije gezichten krijg je daarvan. Dit alles wordt ondersteund door het nummer ‘Kus Van Mij’.

De Sint krijgt een plekje op het podium toebedeeld, hij mag plaatsnemen in een mooie stoel als Guus en zijn band een soort-van Sinterklaasliedjes zingen: ‘Kom Van Dat Dak Af’, ‘Er Staat Een Paard In De Gang’ en voor de gelegenheid is ‘Per Spoor’ “verkerst”. En omdat de Sint het graag wil, zingt Guus zijn hit waar het allemaal mee begon: ‘Het Is Een Nacht’.

Guus laat nog meer van zijn bekende hits horen en jawel, daar is Sinterklaas weer. Hij zou de Kerstman gezocht hebben, maar heeft hem niet gevonden. Guus wordt wederom verrast met een cadeau: dit keer komt Diggy Dex uit de grote gekleurde doos met strik erop. Vorig jaar hebben ze samen een jaaroverzicht gemaakt, dit vroeg om een update en zo geschiedde. Zing een lied in Amsterdam en rap iets over Feyenoord en hun kampioenschap, dan weet je heel zeker dat er reactie uit het publiek komt. Net als het luide applaus bij het noemen van Max Verstappen, Eberhart van der Laan en Tijn, de nagellak-jongen. Tabee 2017.

Antonie Kamerling scoorde er al een nummer één hit mee, dit lied is geschreven door Guus en al lopend vanaf het podium, door het publiek, naar de achterkant van de zaal zingt hij ‘Toen Ik Je Zag’.  Aangekomen bij de kleine setting met wat gloeilampen, een piano en een gitaar vertolkt Guus ook zijn nieuwste single: Ik Geloof In Geluk en daarna Dat Komt Door Jou.

Sinterklaas is in een gulle bui, want er volgt nog een presentje: een gastoptreden van Indian Askin. Een jonge band. We snappen de combinatie niet helemaal, maar later blijkt dat een van de bandleden de dochter is van een van Guus z’n muzikanten. Ze zingen een eigen nummer: ‘Really Wanna Tell You’ om het daarna spontaan te laten sneeuwen bij ‘We Wish You A Merry Christmas’.

Guus vraagt of iedereen mee wil zingen, dansen en springen bij ‘Mag Ik Dansen’ en daar wordt gehoor aan gegeven. Dan is het eindelijk tijd om van Sinterklaas afscheid te nemen. Wij vinden dat zijn aanwezigheid op dit evenement wel wat minder kan. Als allerlaatste gift komt Lee Towers op. Samen met Guus zingt hij ‘Auld Lang Syne’ om daarna alleen ‘Sweet Caroline’ van Neil Diamond te doen. Hoewel alleen… De zaal zingt luidkeels mee, maar dat het harder kan bewijst daarna de klassieker van Lee: You’ll Never Walk Alone. Het bezorgt ons kippenvel. Bij de laatste tonen knalt er vuurwerk door de Ziggo Dome. Zo gaaf!

Het einde van de show nadert met ‘Proosten’ en ‘Dankjewel’ en als  ‘’t Dondert En ‘t Bliksemt’ ingezet wordt, gaat voor ons gevoel voor de derde keer de zaal helemaal los. De eerste keer bij ‘Leef’ van André Hazes, de tweede keer bij Lee Towers zijn ‘You’ll Never Walk Alone’ en bij deze bierdouche: heel wat glazen met inhoud vliegen door de zaal heen.

Guus zegt gedag met ‘Houdoe’ en neemt samen met de band al buigend afscheid, maar zoals goede artiesten betaamd, komen ze nog even terug voor een toegift: ‘Brabant’, maar dan in het Amsterdamse. Het publiek zingt in plaats van Guus. Eventjes wanen we ons in het zuiden van het land.

Guus en zijn band nemen nu echt afscheid en verlaten het podium. Niet lang daarna heeft de kerstman dan toch eindelijk de juiste locatie gevonden en rolt de bühne op. Iets te laat.

Ook de tweede editie vinden we een aanrader. Het is niet heel erg verrassend, want veel elementen zijn hetzelfde als vorig jaar, maar hou je van een feestje en van bier, dan is Guus de juiste gastheer.

8, 9 en 10 Juni staan Guus en zijn vrienden voor drie dagen in het Eindhovense Philips stadion.

© Marijke Meijer | All Rights Reserved

Modestus Management

Modestus Management

Ziggo Dome Amsterdam

Ziggo Dome Amsterdam

marijke-meijer

Marijke Meijer Recensent

Esmee Burgersdijk fotograaf

No Comments

Leave a reply