ESNS 2021, 10 tips dag 1

Van 13 tot en met 16 januari vindt Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2021 plaats. ESNS is hét platform voor Europees muziektalent. Het biedt artiesten uit heel Europa de kans om zich te presenteren en te promoten aan het Europees publiek. Dit jaar vindt het festival dat sinds 1996 bestaat, online plaats. Vanuit heel Europa hebben 180 nieuwe talenten shows opgenomen die worden gestreamd op www.npo3fm.nl/ESNS en het volledige blokkenschema vind je hier. Wij delen de komende dagen onze tips met je.

Op woensdag 13 januari “betreden” meerdere acts het digitale podium van Eurosonic Noorderslag. Een van hen is Luvver. Dit trio uit Slowakije dat ‘crydance’/indiepop speelt, opent de avond. De band won in 2018 tijdens de Radio_Head Awards in Slowakijke de prijs voor aanstormend talent. Ondanks hun rockachtergrond maakt Luvver dromerige en melancholische muziek en de mannen staan bekend om hun energieke liveshows. Je begint de dag dus goed.

Luvver speelt van 20.00 tot 20.15 uur op ESNS 03.

 

De volgende act die je ook zeker niet mag missen is AKA Neomi. Deze Sloveense pop/rock band speelt psychedelische pop met catchy melodieën, downtempo beats, dromerige vocals en goede teksten. In hun thuisland staat de groep bekend als Neomi. Afgelopen jaar bracht AKA Neomi  het debuutalbum ‘Beautiful Disasters’ uit,te beluisteren op Spotify.

AKA Neomi speelt van 20.10 tot 20.15 uur op ESNS 02.

 

 In de speeltijd van AKA Neomi is ook de Duitse Ava Vegas te zien. Vegas maakt artpop die wat wegheeft van de muziek van Lana del Rey. De nummers van Ava Vegas klinken als toeren door een mooi gebied, maar tijdens dit ritje staat illusie centraal. De zangeres kwam oorspronkelijk naar Berlijn om architectuur te studeren aan de University of the Arts. Maar vandaag de dag bouwt ze aan liedjes, waarin ze een geschiktere plek vindt voor haar ideeën. In november bracht Ava Vegas haar gelijknamige debuutalbum uit via Songs by Night. Op het album hoor je teksten over thema’s als oude relaties en magische momenten in een wereld die tot leven komt in het virtuele. Voor ieder de kans om te kiezen tussen AKA Neomi en Ava Vegas, twee goede acts die je allebei op hun eigen manier zullen pakken.

Ava Vegas speelt van 20.15 tot 20.30 uur op ESNS 01.

 

Nog nagenietend van de vorige act is het tijd voor de volgende op de planning: de Italiaanse GOLD MASS. GOLD MASS is een natuurkundige die is uitgegroeid tot onafhankelijke elektronische artiest. Haar muziek is donker, intiem en soms juist warm, sensueel en speels. Naar eigen zeggen is de muziek een vorm van therapie voor de artiest. In haar donkere en mysterieuze muziek worden emoties en gedachtes op de meest pure manier verweven. GOLD MASS’ debuutalbum ‘Transitions’ kwam uit in 2019 en bestaat uit een donker minimalistisch geluid met confessionele teksten. Als je naar GOLD MASS luistert, hoor je dat het ook live een unieke ervaring zal zijn.

GOLD MASS speelt van 20.30 tot 20.45 uur op ESNS 04.

 

Holly Humberstone ontving binnen enkele maanden ruim dertig miljoen streams, trad op bij Jimmy Kimmel Live, was Apple Music’s ‘Up Next Artist’, kreeg airplay van BBC Radio 1, KCRW, Beat 1 en bestormde de Rolling Stones’  Breakthrough 25 Chart. En dat terwijl ze nog maar 21 jaar is en pas 1 EP uitgebracht heeft. Humberstone maakte zoveel indruk op mensen, dat Lewis Capaldi haar zelfs meenam als voorprogramma voor zijn tour. Holly’s muziek is poppy en puur. Sommige nummers van de Engelse doen denken aan Lorde of Taylor Swift terwijl anderen duidelijk geïnspireerd zijn door artiesten als Phoebe Bridgers.

Holly Humberstone speelt van 20.45 tot 21.00 op ESNS 01.

 

 In 2020 kreeg de Ierse popartiest Robert Grace de status van internationale artiest.

Zijn nieuwe track ‘Fake Fine’ is een van de grootste Ierse hits van 2020. De hit leidde tot een deal met RCA US/Sony Europe en bracht tot nu toe al ruim 5 miljoen streams op. Daarnaast werd Robert door zijn single gekroond tot ‘Artist of the Week’ bij Today FM. De TikTok-ster maakt popsongs met goede, oprechte teksten die echt potentie hebben om op de radio te komen. De liedjes die hij schrijft zijn een mix tussen blackbear en Charlie Puth. Robert Grace scheef al nummers met Adam Argyle (James Bay, Dua Lipa), Jake Gosling (Ed Sheeran) en de frontman van The Script, Danny O’Donoghue.

Robert Grace speelt van 21.00 tot 21.10 op ESNS 01.

 

Neem vervolgens nog maar een biertje en ga los op Tebi Rex; een alternatief hiphop-duo uit Ierland. In 2019 bracht Tebi Rex het album ‘The Young Will Eat The Old’ uit. Dit debuut werd in Ierland ontvangen als een van de beste releases van het jaar. De stijl van Tebi Rex varieert van catchy en uptempo tot donkere, complexe teksten.

Tebi Rex speelt van 21.10 tot 21.25 op ESNS 02.

 

Het is tijd voor de Nederlandse songwriter Benny Sings. Zijn muziek bevat invloeden van artiesten als Stevie Wonder en Chet Baker. Tim van Berkestijn, zoals de zanger eigenlijk heet, zingt niet alleen, hij speelt ook piano, gitaar, bas, drums, klarinet en banjo. Dox Records was onder de indruk van de multi-instrumentalist en bracht in 2003 zijn debuutalbum ‘Champagne People’ uit. In 2004 won Benny Sings een Essent Award en in hetzelfde jaar stond hij op Noorderslag en werd zijn debuutalbum internationaal op vinyl uitgebracht op het sublabel Rush Hour van Kindred Spirits. Later volgden nog vele albums, waaronder ‘STUDIO’, dat werd genomineerd voor een Edison Pop Award in de categorie ‘alternative’. De songwriter maakt dromerige muziek die tussen jazz en indiepop zit. Benny Sings behoort tot de 12van3voor12 2021 dus deze muzikant moet je zeker gaan checken!

Benny Sings speelt van 21.25 tot 21.40 uur op ESNS 01.

 

De Berlijnse singer-songwriter May The Muse groeide op met zingen, werd uit het koor geschopt en ontdekte uiteindelijk zelf haar grote vocale dimensies. Deze maand wordt haar debuut EP verwacht. Hierop probeert ze haar persoonlijke verhaal te mengen met het dagelijkse stadsleven in Berlijn. In oktober 2020 bracht May The Muse haar eerste single van de EP uit: ‘Islands and Waves’. Dit is een betoverend pianostuk dat wanderlust suggereert. De zangeres is iemand waarvan we nog veel zullen horen.

May The Muse speelt van 21.40 tot 21.50 uur op ESNS 02.

 

We sluiten af met onze laatste tip: Meetsysteem, de mystieke popoutfit van Amsterdammer Ricky Cherim. Via tech house, de beat scene en rap vond hij uiteindelijk zijn pad naar de Nederpop. Waar andere artiesten er jaren voor moeten knokken, was het zesde optreden op Lowlands. Het debuutalbum ‘Geen Signaal’ bestaat uit poppy elektronica. In november bracht Meetsysteem zijn tweede album uit: CR:GO. Op dit album werd onder meer samengewerkt met Oceanic, Ray Fuego en Gotu Jim.

Meetsysteem speelt van 22.05 tot 22.20 op ESNS 04.

© Mirella Waaijenberg | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *