In the Spotlight – San Holo

Sander van Dijck brak internationaal door met zijn remix van ‘The Next Episode’, de hit van Dr. Dre en Snoop Dogg uit 1999. Onder artiestennaam San Holo heeft de Nederlandse producent vanaf 2013 verschillende remixes, singles en extended plays uitgebracht. Na een volledig studio album uit 2018, ‘album1’, is het deze zomer tijd voor een vervolg. Op 4 juni is ‘bb u ok?’ verschenen. Wij ontvingen van San Holo antwoorden op onze interviewvragen; over het nieuwe album, over het afgelopen jaar en over zijn muziek en inspiratie in het algemeen.

 

Hoe kijk je terug op 2020 qua muziekjaar?

2020 was een vreemd jaar. Ik begon het jaar nog heel hoopvol met mijn single ‘Honest’, had grote plannen voor ‘bb u ok?’ en een tour in de herfst, maar het lot had andere plannen… Terugkijkend denk ik dat alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd ertoe heeft geleid dat mijn luisteraars zich nog meer konden identificeren met mijn muziek en de thema’s die ik bespreek.

We hebben helaas nog altijd met corona te maken, hoe kom jij deze tijd door?

Op dit moment ben ik redelijk gewend aan de situatie. Ik moest een hele nieuwe routine creëren zonder het continue reizen. Dat ging met ups en downs, maar na een tijdje accepteerde ik de situatie. Vorig jaar was in ieder geval een stuk moeilijker dan dit jaar. Toen ik eenmaal weer kon focussen op het uitbrengen van nieuwe muziek en kon werken aan mijn nieuwe show bracht me dat mentaal in een betere staat. Ik ga nog steeds door ups en downs net als elk persoon, maar het voelt nu alsof er licht aan het eind van de tunnel is en daar word ik heel gelukkig van.

Heb je in deze tijd ook meer inspiratie gekregen voor nieuwe liedjes?

Absoluut. Hoewel het volledige album klaar was voordat de situatie met COVID-19 uit de hand liep en we in lockdown gingen, heb ik nog steeds gewerkt aan nieuwe muziek die geïnspireerd is door de hele situatie. Tijdens de eerste quarantaine periode bracht ik elke week een nieuw nummer uit wat uiteindelijk mijn ‘stay vibrant’ playlist is geworden. Gloednieuwe muziek die ik begon met schrijven toen ik in maart terug naar huis vloog vanuit Los Angeles. 

Wijkt de inspiratie van afgelopen jaar af van waar je normaal uit put? Waarin zit het verschil?

Niet echt, hoewel ik wel veel schrijf over mijn persoonlijke ervaringen. Ik schreef dit album voordat de wereld compleet veranderde. De ‘stay vibrant’ playlist is daarentegen veel meer geïnspireerd op de periode waarin we in quarantaine zaten. Een hoop van de thema’s op dat project hebben te maken met existentialisme, net als op ‘bb u ok?’, maar hier waren ze direct geïnspireerd door COVID en het feit dat ik niet langer verder kon met het releasen van mijn album en de bijbehorende tour waar we al jaren aan hadden gewerkt. 

 

Op 4 juni is je nieuwe album uitgekomen, kun je het verhaal erachter vertellen?

Dit album gaat over het moment in een relatie wanneer de liefde voorbij is. Ik kwam net uit een lange relatie en het schrijven van dit album heeft me geholpen om alles te verwerken. Liefdesverdriet is een hele belangrijke emotie om te voelen en ik ben dankbaar dat ik het heb ervaren ondanks dat het enorm veel pijn deed.

Wat heb je voor dit jaar verder op de planning staan, wat verwacht je qua nieuwe muziek/optredens etc?

Nu het album uit is ben ik vooral gefocust op het creëren van mijn liveshow voor de ‘bb u ok?’ herfst tour. Het is meer dan twee jaar geleden dat ik voor het laatst op tour ben geweest dus ik heb heel veel zin om weer de wereld in te gaan, mensen te zien en natuurlijk om weer op te treden.

Met wie zou je graag in de toekomst samen willen werken?

Te veel om op te noemen! Kanye West, Bon Iver, Frank Ocean, Kid Cudi, Sigur Ros, Explosions In The Sky, A$AP Rocky...en nog veel meer.

Heb je nog dromen en hoe zie je die voor je, waar sta je dan?

Ik zou uiteindelijk graag weer rap beats willen maken. Dat is iets wat ik deed toen ik net begon met produceren en waar ik veel plezier uit haalde. Maar toen het San Holo project eenmaal op stoom kwam veranderde mijn focus en ik heb sindsdien nooit meer omgekeken.

Hoe maak je deze zin af: San Holo is geen San Holo zonder…?

Gitaren

 


Het nieuwe album ‘bb u ok?’ is in verschillende uitvoeringen, waaronder een cassette, verkrijgbaar in de webshop van Bitbird – het label van Sander van Dijck. Mocht je geen cassettespeler meer in huis hebben, dan kun je ook op Spotify terecht om de 20 nummers te beluisteren.

© Mirella Waaijenberg