In the Spotlight – The BlueBirds

The BlueBirds is een collectief, waarin Krystl en Rachèl Louise de leiding nemen als vaste ‘birds’. Ze hebben dit jaar hard gewerkt aan hun nieuwe album ‘The Great Big World’ met verschillende vrouwelijke vocalisten en songwriters. Yori Swart, Leonie Meijer, Kris Berry, Stephanie Struijk, Janne Schra, Elske de Wall, Lorrèn, Birgit Schuurman en Hadewych Minis zijn op het album, dat 8 oktober uitkomt, te horen als special guests.

Wij spraken met Krystl en Rachèl op een voor hun vertrouwde plek: het Erasmuspark in Amsterdam. Hier hielden zij inspirerende gesprekken tijdens hun wandelingen.

 Hoe kijken jullie terug op 2020 qua muziekjaar?

“Het was het moment dat we het idee kregen om van dit BlueBirds verhaal meer een vrouwencollectief te maken. Dus op zich was dat een leuk inzicht, maar door corona hebben we helemaal niet kunnen spelen. We hebben in die tijd wel af en toe een livestream gedaan, maar dat haalt het natuurlijk niet bij in het echt voor mensen spelen,” vertelt Krystl.

“Voor mij is het een beetje andersom,” zegt Rachèl. “In 2020 gingen we net spelen, dus het was gewoon heel jammer dat die optredens toen niet doorgingen. Maar ik merkte dat ik als schrijver juist veel kon betekenen voor anderen, en dat ik het eigenlijk ook wel heel lekker vond om thuis te zitten en gewoon liedjes te schrijven. Ik voel juist dit jaar meer de klappen van de corona. Het is een beetje anders dan dat de meesten het hebben denk ik. Je merkt gewoon dat je zo lang niet hebt kunnen spelen, en ook hoe de overheid ermee om is gegaan, dat heeft me heel erg geraakt als creatief persoon. Ik sluit me natuurlijk wel aan bij Krystl, maar ik merkte wel dat het kwartje pas dit jaar viel.”

“De bom,” lacht Krystl.

“Ja, eigenlijk wel.”

We hebben helaas nog altijd met corona te maken, hoe komen jullie deze tijd door?

“We hebben het heel druk,” deelt Krystl. De BlueBirds doen namelijk alles in eigen beheer. “Wat Rachèl ook zei net, je bent heel druk met het schrijven voor anderen. Ik ben daarnaast ook een eigen EP aan het opnemen. 2021 voelt voor mij heel druk en ik vind het altijd wel lekker als er veel gebeurt. Daar ga ik heel goed op”. Wel zegt Krystl tijd te kort te komen: “Er zitten gewoon te weinig dagen in een week.” Wat door Rachèl knikkend bevestigd wordt.

Hebben jullie in deze tijd ook meer inspiratie gekregen?

“Nee!” roepen de dames in koor.

“Niet gebonden aan deze tijd,” vult Krystl meteen aan.

Rachèl: “Dan spreek ik meer voor mezelf denk ik, want ik weet niet hoe dat voor anderen werkt. Maar over het algemeen merk ik bij de meeste creatievelingen dat je in het begin opleeft van inspiratie en je denkt ik voel dit en hier moet ik iets mee. Maar als je jaar in jaar uit liedjes maakt, dan komt het vanzelf. Wij praten bijvoorbeeld altijd veel over het leven. We houden heel erg van wijsheid uit het Oosten.”

“Ja, daar lezen we veel boeken over,” vult Krystl aan.

Rachèl: “Dat vinden we gewoon heel interessant, en we praten over de psychologie achter mensen, muziek en dat soort dingen. Het is niet dat ik denk corona heeft ons meer of minder geïnspireerd.”

Rachèl geeft les op Codarts Rotterdam en merkt dat corona vooral impact heeft op de inspiratie van jonge mensen. “Daar zitten mensen van achttien, negentien die niks te doen hebben. Ze kunnen niet meer naar feestjes en dat soort dingen. Ik denk dat het voor hen een grotere impact heeft.”

Krystl: “Even een ander dingetje, ik denk dat het ook wel leuk is om te delen dat we voor dit album een Voor De Kunst-actie hebben gehouden. Mensen konden zich opgeven, doneren, om een persoonlijk liedje te krijgen. Dat was heel erg leuk. Dan gaf iemand anders je het verhaal en daar konden wij dan een liedje omheen maken. Deze staan niet op het album, maar die zijn naar iedereen persoonlijk toegestuurd.”

Wijkt de inspiratie van afgelopen jaar af van waar jullie normaal uit putten?

“Ik denk wat jij net zei [red. Rachèl], dat het wel een beetje hetzelfde is gebleven,” geeft Krystl aan.

Op 8 oktober komt jullie nieuwe album, ‘Great Big World’, uit. Kunnen jullie het verhaal erachter vertellen? 

Rachèl: “Het album heeft dezelfde naam als de single die dan uitkomt. Die hebben we met Birgit Schuurman opgenomen en met Will Knox geschreven.”

Voor hun vorige album hebben The BlueBirds veel met Knox geschreven.

“We hadden het met hem vooral over dat je als kind bepaalde ideeën over de toekomst had. Je dacht dat je bepaalde dingen had bereikt, of een bepaald persoon had ontmoet, en het loopt dan toch altijd anders dan je had verwacht. Het gaat er ook over dat je als kind nog heel erg open naar de wereld kijkt; met alle mogelijkheden en vooral heel veel plezier. Als je ouder bent, nemen zorgen het over.”

“Of verantwoordelijkheden,” zegt Krystl als reactie op Rachèl.

“We doen ons best dit wel te switchen natuurlijk. Ik denk ook dat hoe oud je ook bent, je dit altijd moet doen”, aldus Rachèl.

“Nog steeds dat kindstuk moet behouden”, vult Krystl aan.

"Daar zijn we ook mee bezig. ‘Great Big World’ is ook een titel die symbool staat voor alle vrouwen die we erbij hebben gehaald. Daar hebben we namelijk ook heel leuke gesprekken, ontmoetingen en schrijfsessies aan over gehouden.”


Wat hebben jullie voor dit jaar verder op de planning staan, wat verwachten jullie qua nieuwe muziek/optredens etc.?

Krystl: “8 Oktober komen ons album en de single uit, en we gaan op tour. Die begint op 30 september en eindigt 21 november. De tour gaat dan weer verder in 2022, dus dat staat voor ons op het programma. Begin 2022 zullen we misschien zelf solo nog wat dingetjes releasen, maar eerst dit nog even afronden…”

“Leonie Meijer gaat met ons mee op tour en dat is superleuk. Dat is een leuke samenwerking geworden, omdat we toen met haar ‘Why Worry’ hebben uitgebracht en ze vervolgens een paar promoshowtjes heeft meegedaan, en dat voelde heel goed."

"Oude liedjes die we met Elske (de Wall) deden die brengen dan weer een heel andere sfeer met zich mee. Ik denk dat het iets meer de singer-songwriterkant van de country is dan echt de country-pop met de glitter & glamour. Iemand noemde het album volwassener. Ik denk dat het dat misschien ook wel is. Liedjes waar we naar binnen zijn gekeerd, wat gaat er in ons om. Maar we hebben vooral gekeken naar de vrouwen om ons heen en met wie we samen hebben gewerkt; wat speelt er bij hen. Terwijl bij ons vorige album vooral ‘heartbreak’ het thema was, de meer iets verwachtere thema’s. Ik denk dat je ook wel heel erg gaat merken in de show, dat het wat gelaagder is,” zegt Rachèl. “Ik vind het persoonlijk wel echt een lekker album”, voegt ze lachend nog toe.

Rachèl en Krystl zijn druk bezig met de repetities voor hun tour.

“Ik kreeg er zelf alweer tranen in mijn ogen van, omdat ik dacht ja dit hebben we al zolang niet meer gedaan. Het wordt voor ons ook weer een soort van opnieuw beginnen”, vertelt Rachèl.

Krystl: “Ook spannend!”

Rachèl: “Dus ik denk dat mensen het misschien wel gaan merken tijdens de show.”

“Trillende handjes,” roept Krystl.

Rachèl: “Op een positieve manier, dat we er echt zijn. Normaal gingen we van hot naar her; show naar show. Nu is het van wow, we hebben het zo lang niet gedaan.”

Krystl: “Ik was toevallig twee dagen geleden naar een show, het licht gaat uit en dan gaat er ineens een lichtje aan op de bühne. Dat is het magische moment van een show of van een stuk. Of het nu muziek is of een spel, dat maakt niet uit. Het is zoiets vets! Ik denk dat mensen een beetje vergeten zijn hoe dat was. Dus we hopen dat mensen gewoon komen. We horen van sommige mensen dat het nu moeilijk is met de ticketverkoop, en dat is het ook. Mensen zijn anderhalf jaar een beetje ingezakt en thuis is het ook best leuk, of whatever ook de reden is. Ik denk dat we allemaal weer even moeten worden aangestoken om weer gezellig samen naar zo’n show te gaan. Ik hoop dat we daar met zijn allen in gaan landen. Ik heb er heel veel zin in! Ik vind het leuk om zelf op een stoel te zitten, maar ik vind het ook leuk om zelf eindelijk weer op de bühne te staan.”

Met wie zouden jullie graag in de toekomst samen willen werken (als Bluebirds of zelf)?

“Bij jou weet ik hem eigenlijk al… Omdat je het daar altijd over hebt.”

Rachèl kijkt vragend en zegt “Hè?”

“Jij wil toch altijd met Ingrid Michaelson?”

Rachèl: “Nee?”

Krystl: “Oh ik dacht dat jij haar altijd zo vet vond, die singer-songwriter…”

Rachèl: “Julia Michaels bedoel jij! Ik denk al, is ook heel vet maar nee. Ik ambieer de carrière van Julia heel erg. Zij is artiest en schrijft veel met anderen. Ik merk dat ik nu meedoe met verschillende projecten omdat ik dat ook leuk vind. De manier waarop zij wel haar eigen ding meeneemt naar degenen met wie zij werkt, dat vind ik super inspirerend.”

“Ik vind dit altijd een moeilijke vraag. Jeetje, met wie niet eigenlijk? Er zijn zo veel te gekke mensen. De eerste die nu in mij opkomt, maar dat is wel een beetje uitgekauwd, is John Mayer. Die gaat al zolang mee als artiest en als songwriter en daar komt nooit iets slechts uit. Dat lijkt me wel een inspirerend type om een keer mee te werken, maar het mag ook gewoon een avondje kroeg zijn hoor. Alles is goed met John Mayer. Misschien is hij wel helemaal niet aardig, maar maakt niet uit,” lacht Krystl.

Rachèl: “Mensen vragen weleens aan ons hoe wij nou al die vrouwen hebben geselecteerd, maar wij hadden eigenlijk helemaal geen plan. Toen Elske aangaf ‘hé ik ga het niet redden zo’n heel traject en een nieuw album,’ vroegen Krys en ik ons af wat we dan konden gaan doen? Hoe zouden we dit aanpakken? Toen zijn we in de coronatijd gaan schrijven met andere vrouwen om te kijken of dit goed voelde en of het zou matchen. We keken naar vrouwen die op ons pad kwamen of naar die we al kenden. Wij vinden het belangrijk om een gevarieerde groep vrouwen te laten zien aan de wereld. Ik denk niet dat dit ons laatste album is, ik denk dat er nog heel veel mooie samenwerkingen mogelijk zijn.”

“Er zijn nog zoveel toffe vrouwen die we kunnen en willen vragen, dat we op zich nog wel wat albums vol kunnen maken. Het wordt ook nog niet echt gedaan dat er zo veel vrouwen op één album staan en met elkaar samenwerken. Het is heel leuk dat we die promo’s ook met meerdere vrouwen doen. Sommigen kennen elkaar al wel en sommigen niet, dus dat is dan ook weer een leuke ontmoeting. Het brengt heel veel energie,” vult Krystl aan.

Hebben jullie verder nog dromen en hoe zie je dat voor je, waar staan jullie dan?

Krystl: “Als we het even bij The BlueBirds houden, dan zou ik het tof vinden om dit heel lang vol te houden. Tuurlijk kun je een keer een jaartje zeggen dat je even iets anders wil doen. Maar zo met verschillende vrouwen lijkt het me een tof ding om neer te zetten. En wie weet ontmoeten we een keer iemand waarvan we denken, het is wel heel leuk om met zijn drieën of met zijn vieren door te gaan. Wij hebben afgesproken dat we niet hoeven vast te leggen hoe het nu gaat. Misschien zijn wij elkaar over twee jaar ook zat en dan is het ook goed.”

Rachèl: “Wij zien het als een fluïde vorm en ons doel is ook om dat aan mensen duidelijk te maken. Mensen vragen sinds Elske weg is, wie nu The BlueBirds zijn.”

“Er staan altijd drie vrouwen,” zegt Krystl.

Rachèl: “Precies. Wat het nu is, zal volgend jaar weer anders zijn. Als we dat gegeven duidelijk kunnen maken aan de rest van Nederland is dat al heel tof. Dat we mensen nieuwsgierig maken naar wat onze next move wordt. Zo staan wij er zelf ook in.”

Om af te sluiten: The BlueBirds zijn geen BlueBirds zonder…

“Krystl en Rachèl, zonder ons gebeurt er helemaal niks”, roepen de meiden in koor.

“Dan houdt het wel heel erg snel op”, zegt Rachèl erachteraan.

Krystl: “Dan vliegen we niet meer…”

Rachèl: “Ik denk wel dat het daar een beetje op neer komt. Natuurlijk ook Elske en alle andere vrouwen die meedoen, maar ik denk dat Krys en ik elkaar wel echt gevonden hebben als partners in crime. Dat we wel een soort missie hadden. Vrouwen werken nooit echt samen in Nederland, dat gebeurt niet echt. Dat we bijvoorbeeld nu met Leonie Meijer zo’n mooie vriendschap hebben opgebouwd, dat is mooi.”

Krystl: “Gewoon super waardevol!”

“We hopen dat mensen dat gaan proeven”, sluit Rachèl het interview af.

Het nieuwe album en de gelijknamige single van The BlueBirds, ‘Great Big World,’ zijn vanaf aankomende vrijdag overal te beluisteren. Wil jij aanwezig zijn bij de tour? Check snel de site en koop hier een ticket.

 

© Mirella Waaijenberg

Fotografie: © Fotono Photography | All Rights Reserved