Nieuwe releases week 15, 2021

Mick Jagger & Dave Grohl (foto) – EAZY SLEAZY

Mick Jagger kennen we uiteraard als frontman van The Rolling Stones, maar ondanks zijn leeftijd (77) weet hij nog altijd nieuwe songs te produceren. Jagger ging tijdens de pandemie zelf aan de slag en schreef rock-’n-roll nummer ‘’EAZY SLEAZY’’ waarop de 77e jarige muzikant zelf zingt en de gitaar bespeelt. In de protestsong vol corona gerelateerde frustraties en de hunkering naar vrijheid is een bijzondere rol weggelegd voor Dave Grohl. De drum, bas en extra gitaar worden verzorgd door de frontman van Foo Fighters. ‘’Ik wilde dit nummer over het uiteindelijk uit de lockdown komen graag met een ieder delen. Een nummer met wat broodnodig optimisme.’’ Vertelt Jagger. Aan het enthousiasme waarmee het nummer wordt onthaald in ieder geval geen gebrek. Zelf hebben we ons in ieder geval vermaakt met de lyrics.  ‘’SHOOTING THE VACCINE BILL GATES IS IN MY BLOODSTREAM’’

London Grammar – Californian Soil

Met 'Californian Soil' lanceert de Britse band haar derde album. In eerste instantie stond de album-release gepland voor februari maar de band koos voor uitstel en gelukkig geen afstel. Enkele nummers werden namelijk afgelopen tijd al ‘’online gegooid’’. Nu kunnen we ook de andere pareltjes van het album beluisteren. Het album, met 12 nummers,  gaat over de liefde. In dat opzicht heeft het raakvlakken met de eerdere albums. Toch is er volgens de band weldegelijk een verschil, namelijk de wijze waarop de songs worden overgebracht op de luisteraars. Met 'Californian Soil' horen we dezelfde donkere teksten, maar met een positieve twist. Verschillende thema’s komen in de nummers voorbij. Van feminisme tot de mislukte Amerikaanse droom. Goed nieuws voor de liefhebbers: London Grammer is inmiddels al begonnen aan album vier.

Royal Blood – Boilermaker

Het muzikale duo uit Brighton bestaat uit drummer Ben Thatcher en bassist/zanger Mike Kerr. Samen begonnen ze in 2013 aan hun muzikale avontuur. Ze verworven al snel een eigen unieke sound, met beukende drums en zwaar vervormde basgitaar die de kenmerken van hun woeste bluesrock-geluid bepalen. De nieuw song ‘’Boilermaker’’ is één van de releases van het album ‘’Typhoon’’ dat op 30 april uit komt. Het nummer past wederom weer volledig is het repertoire van de band. Misschien niet zo verrassend, maar wel herkenbaar. Uit de reacties onder de videoclip maken we vooral op dat fans weer lyrisch zijn en in het bijzonder over de samenwerking met Josh Homme, van Queens of the Stone Age.

The Black Keys - Crawling Kingsnake

Op 14 mei brengen The Black Keys hun tiende studioalbum 'Delta Kream' uit. De plaat viert de roots van de band, met blues-standaarden uit de Mississippi Hill Country waar ze al sinds hun tienerjaren van houden. Het album werd opgenomen in Nashville in de studio van Black Keys-zanger-gitarist Dan Auerbach., waar  Auberbach en Carney een eerbetoon brengen aan bluesmannen als R.L. Burnside, Junior Kimbrough en Fred McDowell over 11 nummers. Een vervolg op het album Let's Rock uit 2019. Op ‘’Crawling Kingsnake’’ geeft de band een voorproefje van wat we op het album kunnen verwachten. Een onheilspellend, opzwepend stukje country-blues met veel ruimte voor gitaar.

Birdy – Second Hand News

De 24-jarige Jasmine van den Bogaerde beter bekend als Birdy, brak in 2011 door met haar covers van nummers als 'Skinny Love' en 'People Help The People'. Later schreef ze haar eigen nummers waaronder 'Wings', 'Keeping Your Head Up' en 'Not About Angels'. 'Second hand News' is de tweede single van Birdy’s vierde studioalbum. Op 30 april verschijnt het nieuwe album 'Young Heart', vijf jaar na het laatste album 'Beautiful Lies'. Op de single 'Second hand News' is het vooral het vocale dat de song draagt. Een rustiger nummer dan we de gewend zijn maar uiteraard met de herkenbare pianosound.

girl in red – Stupid Bitch

Smoorverliefd, maar niet wederzijds? Misschien een overweging om de nieuwe release 'Stupid Bitch' door te sturen. 'girl in red' ontstond in 2017 als een indiepop project van de Noorse Marie Ulven. Met haar directe songteksten als ' 'You stupid bitch, can’t you see? The perfect one for you is me' windt de zangeres er geen doekjes om. Eerder bracht ze al twee ep’s  'Chapter 1' en 'Chapter 2' uit. Met zo’n 9 miljoen Spotify luisteraars per maand, een artieste om in de gaten te houden.  Dit jaar werd eerder al het nummer 'Serotonin' uitgebracht wat nu dus wordt opgevolgd door 'Stupid Bitch'. 

Rhys Lewis – Seasons

De Britse singer-songwriter Rhys Lewis weet met zijn volle stemgeluid altijd te raken. In ieder nummer staat Lewis’ stem centraal, ondersteund door gitaarspel. In 2020  bracht Lewis zijn full-length debuutalbum 'Things I Chose To Remember' uit. Het nummer 'Seasons' gaat over wisselende stemmingen waarmee we allemaal weleens te maken hebben. De seizoenen als symbool voor de gelukkige en minder gelukkige periodes. ‘’We all go through seasons. We're changing all the time. It can't always be Summer, even in July. So however cold you're feeling, however grey your mind. Spring will be here soon. It's okay to be blue."

Big2 - Life Goes On

Twan van Steenhoven, artiestennaam Big2, is rapper en producer en was ooit de helft van de populairste hiphopact die Nederland rijk is: The Opposites. Met hits als 'Sukkel voor de liefde' betraden ze alle podia en festivals. Van Pinkpop tot LowLands en Paradiso. Hoewel The Opposites in winterslaap is timmert Big2 hard aan zijn solo carrière. Met zijn rauwe stem en woordkunstenaar-waardige songteksten onderscheidt hij zich gemakkelijk van zijn concullega’s. Binnenkort verschijnt Steenhoven zijn album 'New Life'. 'Life Goes On' is de derde single op het aankomende album.

Banji – Dogbreath

Misschien nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar inmiddels aardig op weg om in ieder geval in Nederland naamsbekendheid te creëren. De indiepopband Banji uit Utrecht bestaat uit Morris Brandt (zang, gitaar), Gilles de Wees (multi-instrumentalist), Jasper Meurs (drums) en Twan de Roo (toetsen). De begin twintigers Brandt en Wees studeerden beiden aan de Herman Brood Academie en zijn daarna verder gaan studeren aan conservatorium van Amsterdam en Abbey Road Institute. Eerder speelden de bandleden in band als The Brahms, Palmsy en Radio Eliza. Met Banji heeft de band de tijd genomen om vanuit hun visie en ideeën een eigen stijl te ontwikkelen. Muzikaal, maar ook visueel. De aankomende tijd verschijnt een serie release wat uiteindelijk tot een album moet leiden. Leuke side note: de producer van het album is Jeroen De Pessemier, producer van de Belgische band Oscar and the Wolf.

Dinand - Highest Of All

Het eerste soloalbum van Dinand ‘Luck of Birth’, komt 14 mei uit. Het nummer ‘The Highest Of All’ is volgens de zanger een protestsong. Een song over deze tijd, waarin we een tekort aan essentie en gelijkwaardigheid kennen. Waarin Dinand aangeeft dat hij soms de draad kwijt is waar we als samenleving naar toe lijken te gaan. De muzikant is vier jaar bezig geweest met het nieuwe album. Vanwege de coronapandemie heeft het album een tijd op de plank gelegen maar inmiddels hebben we dus een datum gekregen waar we naar uit kunnen kijken.

© Junita Den Enting

 

Foto | Mick Jagger Amsterdam Arena 2017 & Dave Grohl Pinkpop 2018 | © Fotono Photography | All Rights Reserved