Nieuwe releases week 19, 2021

Martin Garrix ft. Bono, The Edge - We Are The People

En dan wordt je gevraagd om de officiële UEFA Euro 2020 song te maken. Je weet wel het nummer wat gedurende het gehele EK voetbal te horen zal zijn tijdens commercialbreaks. Zoals iedereen weet is het EK voetbal verplaatst naar dit jaar en dus ligt 'We Are The People' al een jaar op de plank. Voor de song werkte Martijn Garritsen, zoals Martin Garrix eigenlijk heet, samen met niemand minder dan Bono en The Edge van U2. Een bijzondere samenwerking die op een even zo bijzondere wijze tot stand kwam. Zo lazen wij in het AD dat in de eerste opzet van het nummer een gitaarstuk zat wat sterk deed denken aan U2. Op de vraag wie de zangpartij voor zijn of haar rekening moest nemen, werd gekscherend Bono geopperd. Garrix' manager liet weten dat ze het toch gewoon konden proberen en dus werd het management van U2 benaderd. 's Avonds ging de telefoon en de samenwerking was een feit. Ook dat ging niet geheel zonder slag of stoot want Bono heeft zo'n beetje de hele tekst aangepast, maar ach, dat nemen we op de koop toe.

Paul Weller - Fat Pop

Paul Weller kennen we van de jaren '70 band The Jam en later The Style Council, dus ja hij gaat al een tijdje mee. In 1990 besloot hij solo door te gaan en heeft vorig jaar zijn 15e album uitgebracht. Afgelopen februari verscheen vrij verrassend zijn nieuwe single 'Cosmic Fringes' en werd een nieuw album album aangekondigd. In maart mochten we vast genieten van 'Shades Of Blue' vorige maand werd 'Glad Times' gelanceerd. Het album 'Fat Pop' is nu een feit en de nummers luisteren lekker weg. Vreemde eend in de bijt is de titelsong 'Fat Pop', wat een beetje uptempo psychedelic aandoet. Al met al toch knap werk van Weller.

Crowded House - Playing With Fire

Weer een oude bekende... Crowded House met frontman Neil Finn maakte furore in de jaren '80 en '90 en hebben de nodige personele wijzigen en breakups achter de rug. Toch besloot Finn de band weer nieuw leven in te blazen en tijdens de lockdown werden de eerste nummers gestreamd. Daar werd zo positief op gereageerd dat gelijk een nieuw album werd aangekondigd en in februari verscheen de eerste singel. 'Playing With Fire' is de tweede release van het album wat op 4 juni uitkomt. Een fijn nummer met het vertrouwde Crowded House geluid.

The Vaccines - Headphones Baby

Het was even stil rond de uit London afkomstige indierockband The Vaccines. Hun laatste album verscheen in 2018 en begin maart werd bekend dat de band al 18 maanden keihard werkt aan een nieuw album. Ook werd toen een de EP Cosey Karakoke, Vol.1 uitgebracht met covers van o.a. Queens of the Stone Age. De eerste single 'Headphones Baby' van het nieuwe album, wat al een jaar lang op de plank schijnt te liggen, is nu uit. Het nummer gaat over het jezelf afsluiten van de buitenwereld, iets waar frontman Justin Young al heel lang een beetje door geobsedeerd is en volgens hem geldt dat voor de meeste artiesten.

Leon Bridges - Motorbike

De uit Atlanta, Georgia afkomstige singer / songwriter Leon Bridges maakt heerlijk soul en een aantal nummers zou perfect in de jaren '70 passen. De pas 31 jarige Amerikaan stond in 2015 na het uitbrengen van debuutalbum 'Coming Home' op North Sea Jazz.  In 2018 werd zijn tweede album 'Good Thing' gelanceerd en wij zagen hem onder andere op Down The Rabbit Hole en in een uitverkochte AFAS Live. Inmiddels is het ook alweer drie jaar geleden dat Todd Michael, zoals Leon Bridges eigenlijk heet, nieuw werk uitgebracht heeft. 'Motorbike' is weer een lekker mellow soulnummer.  en gaat over de liefde van je leven meenemen achter op je motorfiets. Bij een song over motoren verwacht je à la Steppenwolf, vuige gitaarriffs en stampende drums, maar de fijne soulsound misstaat absoluut niet.

Sleater-Kinney (foto) - Worry With You

In 1994 vormden Carrie Brownstein en Corrie Tucker de band Sleater Kinney in Olympia, Washington. De band maakte deel uit van de 'riot grrrl movement',  een combinatie van feminisme, punk en links georiënteerde politiek. De band heeft diverse drummers gehad en in 1996 werd Janet Weiss een vaste waarde. Tot 2005 verschenen er zeven studioalbums, waarna de bandleden besloten solo verder te gaan. Zo verzorgt Corrie Tucker de backing vocals op Eddie Vedder's 'Hard Sun' van het legendarische album en film 'Into The Wild'.  In 2014 kamen de band toch weer samen en sindsdien verscheen in 2015 het album  'No Cities To Love' en in 2019 'The Centre Won't Hold'. Voor de aansluitende tour van dat album werd aangekondigd dat Janet Weiss de band zou verlaten en huidige drummer is Angie Boylan. Wij zagen de band in februari 2020 in Paradiso. Voor 11 juni staat de release van het nieuwe album 'Path Of Wellness' gepland en deze week verscheen daarvan de eerste  single 'Worry With You', wat een oproep lijkt om met de liefde van je dromen, vooral niet gebaande paden te volgen. 

Olivia Rodrigo - good 4 you

De pas 18 jarige Olivia Rodrigo is actrice en zangeres. In 2015 kreeg zij haar eerste grote hoofdrol in de film American Girl en speelde in een aantal Disney-producties. Vorig jaar tekende zij haar eerste platencontract en in januari dit jaar werd haar debuutsingle 'driver licence' gelanceerd. Het nummer heeft inmiddels meer dan 733 miljoen Spotify streams en ruim 204 miljoen op YouTube en dus is het niet vreemd dat zij uitgenodigd werd om dit nummer tijdens de Brit Awards te spelen. In april verscheen haar tweede single 'deja vu' en is net als het eerste nummer een lieflijke popsong. De nieuwe single 'good 4 you' is daarentegen een lekker uptemponummer. In al haar nummers is duidelijk te horen dat Lorde en Taylor Swift grote inspiratiebronnen voor Olivia Rodrigo zijn. Volgende week verschijnt haar debuutalbum 'Sour' en we zijn benieuwd.

FRIDAY - Show Me Where It Hurts  

FRIDAY is een Nederlandse band die gevormd wordt door het Amsterdamse duo Koen Brouwer en Quinten Huigen. De mannen werken al tien jaar samen en vorig jaar besloten ze om als duo muziek uit te brengen. Hun debuutsingle '21' werd verkozen tot Topsong bij NPO Radio 2 en ook  ‘All My Life’ werd een radiohit en is door het WWF gebruikt als soundtrack onder hun ‘Voice for the Planet’ campagne. Eerder dit jaar kwam hun debuut EP 'A Band Called FRIDAY' uit, waar net als op de nieuwe single 'Show Me Whre It Hurts' is samengewerkt met producer Mark van Bruggen (o.a. Dotan) en Cenzo Townshend (U2, Snow Patrol en The Rolling Stones) voor de mix.

Over 'Show Me Whre It Hurts' zegt Koen Brouwer: “We leggen de vinger op de pijnlijke plek van het verleden en confronteren de kijker met beelden uit die tijd”. “Zijn we vooruit gegaan? Hebben we van onze fouten geleerd? ‘Show Me Where It Hurts’ gaat over waar het wringt, maar wel liefdevol gebracht. Je blijft in gesprek met elkaar, kijkt waar het pijn doet, en probeert er samen het beste van te maken.”

fiedlerski ft. remme & alicja - growing up

De Tsjechische producer Ondra Fiedler, a.k.a. fiedlerski, is een nog niet zo bekende producer, maar wordt gezien als een groot talent. Hij heeft al een aantal hits op zijn n aam staan, waaronder in het Tsjechisch. Voor het laatste project is hij de samenwerking aangegaan met onze eigen remme en de Poolse Alicja Szemplińska. De samenwerking met remme is niet heel toevallig want de Nederlandse singer / songwriter boekt behoorlijk succes, niet alleen in Duitsland, maar ook Tsjechië, waar hij vorig jaar de top 10 wist te halen en live op radio te horen was. Het is eigenlijk best bijzonder dat we hier niet veel van remme horen, want hij schrijft toch fraaie songs en heeft een prima stem. Alicja won het tiende seizoen van The Voice Poland en een paar maanden later de finale van het nationale Eurovisiesongfestival. De 2020 editie werd de Eurovise Stream, waar zij het helaas niet tot de finale wist te brengen.'growing up' is een vrij kort, fijn en beetje bombastisch nummer wat lekker in het gehoor ligt.

Tusky - We're Going Out Again

We sluiten ons overzicht af met serieus gitaargeweld van Nederlandse Bodem. In 2016 stopte de band 'John Coffey' waarop gitarist Alfred Luttikhuizen en bassist Chris van Teijlingen samen met gitarist Sjors van Reeuwijk en drummer Bas Richir de punkrockband Tusky formeerden. Van begin af aan werden zalen afgebroken en speelden de mannen menig festivaltent helemaal plat. Eind 2019 werd het opeens stil rond de band en inmiddels hebben Luttikhuizen en van Teijlingen de band verlaten. Bassist Quirin Wijgers en zanger Vladimir Stevic vullen de plekken in. De Coronapandemie werd gebruikt om veel muziek te schrijven en een nieuw album is in de maak. In aanloop daartoe is de nieuwe single met toepasselijke titel  'We're Going Out Again' uitgebracht. Gewoon lekker recht toe recht aan headbangen!

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Sleater-Kinney | Paradiso 2020 | © Luuk Denekamp | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *