Nieuwe releases week 20, 2021

Green Day (foto) - Pollyanna

Het is alweer vier jaar geleden dat deze Amerikaanse Punkrockband in Nederland te zien was. Dat jaar stond de band, die bekend staat om live behoorlijk uit de pakken, in een stijf uitverkochte Ziggo Dome en een bomvolle weide op Pinkpop. De band heette aanvankelijk 'Sweet Children' en werd opgericht in 1986 door de toen twee veertienjarige binken Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt. In 1989 namen zij hun eerste EP op en werd de naam veranderd in Green Day. De grootste successen werden medio de jaren '90 behaald, waarna de band na een korte stop in 1996 besloot de draar weer op te pakken. Het duurde tot 2004 voordat de band weer het grote publiek aan zich wist te binden. Het album 'American Idiot' kwam binnen op 1 in de Billboard Charts en vanaf dat moment werd over de hele wereld getoerd. Inmiddels zijn we negen studioalbums verder en dit jaar zou de Hella Mega Tour, met 'Fall Out Boy ' en 'Weezer' van start gaan, met een optreden in het Stadspark in Groningen. Door de pandemie is de hele tour een jaar uitgesteld en deze week verscheen de nieuwe single 'Pollyanna'.
Het lijkt een wat rustiger nummer maar schijn bedriegt en we kunnen niet wachten tot 22 juni 2022!

Anne-Marie & Nial Horan - Our Song

De Briste zangeres Anne-Marie speelde al heel jong in verschillende musicals en werd in 2015 bekend als zangeres van 'Rudimental' met het nummer 'Rumour Mill'. Het jaar daarop scoorde ze met 'Clean Bandit' de hit 'Rockabye' en sindsdien timmert ze ook solo behoorlijk aan de weg. Zo stond in 2017 op Pinkpop en in 2019 in AFAS Live. In 2018 kwam haar debuutalbum 'Speak Your Mind' uit en de release van het tweede album 'Therapy' is 23 juli. De nu uitgekomen single 'Our Song' is tot stand gekomen met oud boyband 'One Direction' lid Niall Horan en is een lekker uptempo zomers liedje.

Marshmello & Jonas Brothers - Leave Before You Love Me

Christoffer Comstock kennen we als DJ & producer 'Marshmello' en zijn handelsmerk is zijn witte masker wat lijkt op een emmer. Voor 'Leave Before Yoy Love Me' werkt de DJ samen met de 'Jonas Brothers'. De band bestaande uit Kevin, Joe en Nick Jonas, bestaat sinds 2014 en heeft de nodige hits en album sop hun naam staan. Toch besloten ze in 2013 te stoppen en zijn ieder solo verder gegaan. In 2019 zijn de mannen weer bij elkaar gekomen en leverden dat jaar het album 'Happiness Begins', met de wereldhit 'Sucker' af. Hoe nou de samenwerking met 'Marshmello' tot stand is gekomen is niet geheel duidelijk, wel levert het een fijne plaat op. Dit weekend worden de Billboeard Music Awards uitgereikt en behalve dat de show door Nick Jonas gepresenteerd zal worden, zal hij samen met zijn broers en 'Marshmello' hun nieuwe single ten gehore brengen.

Garbage - Wolves

En weer een fijne release van de Amerikaanse rockband 'Garbage', met de Schotse zangeres Shirley Manson. Begin april verscheen na lange tijd weer nieuw werk van de band die in 1993 werd opgericht. Niet alleen werd de single  'The Man Who Rule The World' uitgebracht werd het zevende album 'No Gods No Masters' voor 11 juni werd aangekondigd. De gelijknamige single werd drie weken geleden gelanceerd en nu dus de derde single 'Wolves' van dat album en ook dit nummer staat als een huis. We kunnen niet wachten tot het album uit is.

Curtis Harding - Hopeful

De Amerikaanse singer/songwriter Curtis Harding maakt edel uit van de hiphopgroep 'Proceed'  en tourde later als achtergrondzanger met Ceelo Greene. In 2008 verhuisde hij naar Canada, kocht een gitaar en begon met het schrijven liedjes zonder commerciële aspiraties. In 2009 keerde hij terug naar Atlanta en startte de band Night Sun, die een mix van rythm & blues en garagerock maakten. In 2014 schreef Harding 20 songs en 12 daarvan verschenen op zijn debuutalbum 'Soul Power' wat in 2015 gelanceerd werd. In dat jaar maakten wij live kennis met hem op het helaas ter ziele gegane festival Where The Wild Things Are. Harding stond verder op Lowlands en een paar keer op North Sea Jazz. Zijn laatste album dateert alweer uit 2017 en zijn laatste single kwam in oktober 2018 uit. Over zijn nieuwe single zegt Curtis Harding: ’Ik schreef ‘Hopeful’ al een tijd geleden maar in theorie overstijgt het tijd en plaats. Ik heb altijd geprobeerd hoop uit te dragen waar ik ook was. Duisternis vindt ons allemaal, daarentegen geeft hoop ons de kracht om op zoek te gaan naar het licht’.  

Sharon van Etten & Angel Olsen - Like I Used To

Dat Sharon Van Etten Nederlandse roots heeft moge duidelijk zijn, oké het gaat wel ver terug maar toch. De 30 jarige Amerikaanse indiefolk artiest bracht in de beginjaren van haar carrière in twee jaar tijd maar liefst 7 albums uit en verkocht deze via haar eigen website en liveoptreden. Haar eerste echte studioalbum 'Because I was In Love' verscheen in 2009. Een jaar later lanceerde zij het album 'Epic' waarvan eerder dit jaar een jubileumeditie verscheen, waar zowel alle nummers van de originele versie opstaan, maar ook covers van die nummers door o.a. Idles. Ook de Amerikaanse singer / songwriter Angle Olsen brengt indiefolk en bracht in 2012 haar eerste album uit. Vaak wordt ze vergeleken met Sharon Van Etten en vaak verward. Je zou dan denken de twee vechten elkaar de tent uit, maar niets is minder waar. Voor 'Like I Used To' zochten ze elkaar juist op en leverde een heerlijke plaat op.

Olivia Rodrigo - Sour

Vorige week schreven nog over deze 18 jarige zangeres en actrice met honderden miljoenen streams op Spotify en YouTube. Ze bracht toen de derde singel 'good 4 you' uit, wat een lekker uptempo nummer is en anders dan de eerder verschenen singles 'enough for you', 'deja vu' en succesnummer 'driver license' en dus waren wij razend benieuwd naar het deze week verschenen album ' SOUR'. Van de 11 nummers zijn er dus twee uptempo nummers; het eerder genoemde 'good 4 you' en het openingsnummer 'brutal' met stevige drums en vette gitaarlicks, wat zelfs een beetje doet denken aan Wolf Alice. in de overige nummers hoor je dat Taylor Swift en Lorde haar inspiratiebronnen zijn. Wat opvalt is haar fijne stem die wel wat weg heeft van Birdy. Al met al een fijn album.

ViVII - Mondays  

"Doe jezelf een plezier en pak ook die dynamische 45 minuten zen!" schreven wij eerder deze week in de recensie van het nieuwe album 'Mondays' van deze Zweedse  dreampop band. Lees de volledige recensie hier

Eefje de Visser - Golven

Afgelopen donderdag opende Eefje de Visser de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival met nog geen anderhalve Engelstalige minuut van haar nieuwe single 'Golven'. Naar verluid is schreef Eefje de Visser het eerste deel van de opening en ze besloot er voor zichzelf een volledig nummer van te maken. 'Golven' is een heerlijk dromerige song. Voo rhet najaar stond een tour gepland maar omdat Eefje de visser in de herfst haar eerste kindje verwacht is de tour uitgesteld tot de lente van 2022. Haar optreden op Lowlands, 20 augustus 2022, zal daarom haar laatste van dit jaar zijn.

Blanks - Turn Around

Vorig jaar schreven wij over de multi-instrumentalist Blanks, oftewel Simon de Wit, toen zijn singles 'Favorite Nightmare' en 'Dance Alone' uitkwamen. Blanks startte in 2013 een YouTube kanaal waarin hij bestaande hits op geheel eigen wijze covert en in een nieuw jasje steekt. Kijk maar eens naar zijn versie van 'Peaches' van Justin Bieber, wat hij maakte in de One Hour Challange, vind jij het ook beter dan het origineel? Blanks heeft inmiddels 1,2 miljoen abonnees en in 2019 kwam hij met eigen werk, waarvan nummers werden opgenomen in de NPO 2 Radio 2 playlist en 'Wave' ook nog uitgeroepen werd tot 3FM megahit. Zijn nummers zijn dansbare popmuziek die een beetje tegen de jaren '80 aan schurken.. Ook zijn nieuwe single 'Turn Around' past daar goed in en het wachten is op zijn eerste album. Blanks zou 2 oktober 2020 in de grote zaal van Paradiso staan, maar dit concert is inmiddels twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor 28 november 2021. 

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Green Day | Pinkpop 2017 | © Fotono Photography | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *