Nieuwe releases week 21, 2021

Sigrid (foto) - Mirror

Het is even stil geweest rond de Noorse singer / songwriter Sigrid, althans het heeft even geduurd voordat er weer nieuw werk uit kwam. Haar laatste single 'Home To You' kwam in november 2019 uit en in maart van dat jaar verscheen haar debuutalbum 'Suckerpunch'. In 2013 lanceerde de toen 17 jarige Sigrid haar eerste single 'Sun' en brak daarmee door in Noorwegen. In 2016 tekende ze een contract bij platenlabel Island Records, waarna ze met de single 'Don't Kill My Vibe' voornamelijk in Australië en het Verenigd Koninkrijk bekend werd.In 2017 trad zij op tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo en vanaf dat moment ging het hard. Wij zagen haar voor het eerst op Eurosonic Noorderslag 2018, waar zij aanvankelijk twee shows zou geven, maar vanwege een uitnodiging bij de Graham Norton Show werd logischerwijs de tweede show gecanceld. Vanaf dat moment heeft ze zo'n beetje op alle grote festivals in Europa gestaan en dus ook Pinkpop.
Haar nieuwe single 'Mirror' is weer een lekker poppy nummer en gaat over een noodzakelijke break-up om te weten wie je nou zelf bent.

Picture This - If Ever However Whenever Forever

Deze Ierse band bestaande uit Ryan Hennessy (zang), Jimmy Rainsford (drums), Owen Cardiff (gitaar) en Cliff Deane (bas) werd in 2015 opgericht. In dat jaar werd een studio-opname van 'Take My Hand' op YouTube geplaatst en binnen no time had de video meer dan 4 miljoen streams. Het debuutconcert in Dublin was binnen 30 minuten uitverkocht en zo ook de 20 concerten van de tour in Ierland 2016. De EP 'For You' die daarop volgde werd nummer 1 in de Irish Album Chart. We zijn nu twee albums verder en 25 juni 2021 wordt het album 'Life In Colour' verwacht. In totaal zijn sinds vorig jaar 7 singles verschenen en we zijn benieuwd of die allemaal op het nieuwe album zullen verschijnen. Deze week werd de ballad 'If EverHowever Whenever Forever' gelanceerd, een lekker chill luisternummer.

Black Midi - Cavalcade

We duiken de donkere kelders in met Black Midi. Een vierkoppige Engelse band die hun eerste single uitbrachten in 2019. Heel opvallend is het daarom dat zij in januari van dat jaar in een afgeladen Vera op ESNS stonden. Voor het laatst zagen we de band in september 2019 in de Oude Zaal van de Melkweg, ook stonden ze gepland voor Best Kept Secret 2021, maar ja.... De muziek is duister en de nummers passen in verschillende genres als postpunk, experimentele rock, mathrock en noise rock, het gaat echt alle kanten op. Zo vinden we op 'Calvacade' zowaar bijna ballads als 'Marlene Dietrich', 'Diamond Stuff' en 'Ascending Fort', wat overigens dik 9 minuten lang is. De overige zes songs zijn behoorlijk experimenteel, terwijl sommige daarvan weer neigen naar Sleaford Mods.

Idles, Gang Of Four - Damaged Goods

Post-punkband Gang Of Four werd in 1977 opgericht en is commercieel eigenlijk nooit succesvol geweest. Zoals je van een punkband mag verwachten werd van de gebaande paden afgeweken alleen had de band Marxistische gedachten wat ook terug te horen is in hun teksten. Zelfs de naam van de band verwijst naar de Chinese bende van vier die de Chinese culturele revolutie in gang zetten. Los van dat was de band een inspiratiebron voor o.a. de Red Hot Chili Peppers en Franz Ferdinand. Hun debuut album 'Entertainment' kwam in 1979 uit en bevat o.a. de song 'Damaged Goods'. De hedendaagse post-punkband Idles kennen we natuurlijk van de optredens met uitzinnig publiek op o.a. Lowlands en Down The Rabbit Hole, waar ze voor dit jaar wederom geprogrammeerd staan. Met een cover van 'Damaged Goods' laat Idles zien dat ook zij door Gang Of Four geïnspireerd zijn. In de nu uitgekomen versie wordt alleen even iets meer gas gegeven dan in het origineel, wat het nummer nog vuiger maakt.

Frances Lion - Home

De uit Hampshire afkomstige singer songwriter Beth Lowen, artiestenaam Frances Lion werkte op 18 jarige leeftijd achter de bar in een Frans ski-resort en trad daar zo vaak mogelijk op. De zes maanden in Frankrijk zijn volgens haar de beste uit haar leven. In een bar kwam ze een Portugees tegen die voor haar na veel zeuren een optreden in Camden regelde. Na een paar maanden vertrok ze naar Australië om na vier jaar weer terug te keren. Na vele demo's besloot ze een management in de arm te nemen en kwam zij in contact met voormalig 4 Non Blondes zangeres Linda Perry die nummers geschreven heeft voor o.a. voor Christina Aguilera en P!nk. Perry vond haar demo's niet zo bijzonder en haalde Beth over om een gitaar te pakken en een nummer voor haar te spelen. Dat beviel zo goed dat Perry besloot een album met Beth te maken. Het album is er nog niet maar wel verscheen in 2018 de EP 'Lion'. Aanvankelijk had zij de artiestenaam Lion aangenomen, maar omdat dit teveel resultaten op Google opleverede besloot ze er Frances Lion van te maken. Ze stond in het voorprogramma van Isaac Gracie en The Vaccines en had een bomvol festivalseizoen in 2019. Sinds de EP zijn twee singles verschenen en deze week 'Home'. Ze schreef het nummer een paar jaar geleden en gaat over het stadje waar ze opgroeide. Altijd wilde ze er vandaan, maar toch bleef het onderdeel van haar identiteit. Haar broer produceerde het nummer en door gebrek aan middelen namen haar ouders backingvocals voor hun rekening.

Áslaug - Timezone

Áslaug Vigfúsdóttir, kortweg Áslaug, is een IJslands - Nederlandse singer songwriter die debuteerde in 2019 en dat jaar gelijk één van de favoriete acts was van de Popronde 2019. Bovendien werd zij ook nog uitgeroepen tot 3FM Talent.  Tot haar debuut heeft zij aan haar muziek gewerkt waarbij zich liet inspireren door o.a. The Japanese House. Ze voelde zich dan ook vereerd dat zij in september 2019 de support mocht verzorgen van The Japanese House in Paradiso Noord. Wij waren getuige van die show en één ding was zeker, er was helemaal geen reden om zo bescheiden te zijn. 20 maart 2020 verscheen haar EP 'Áslaug' die wij recenseerden en aansluitend daarop was haar agenda in het voorjaar gevuld met een clubtour. Het gat waar zij vervolgens door de pandemie in viel gebruikte ze om te werken aan nieuwe muziek. Op de vrijdag verschenen single 'Timezone' hoor je een krachtiger geluid met een fraaie mix van dreampop en catchy sound. 'Timezone' gaat over conflictontwijkend gedrag, je terugtrekken in je eigen wereld, waarbij het lijkt alsof ze gelijk hebben, maar op een onverwacht moment vol overtuiging het tegendeel bewijzen. We zijn benieuwd naar het andere nieuwe werk.

Navarone  - Can't Love

Maak kennis met de zachte kant van Navarone. We kennen de Nijmeegse mannen voornamelijk van de vette rockplaten met vuige gitaarriffs en heavy drumlicks, Op het laatste album 'Salvo' wat vorig jaar verscheen staat weliswaar een rockballad, maar wat tot op heden op single verscheen waren stuk voor stuk stevige nummers. Ook tijdens liveshows rocken de mannen er behoorlijk op los, terwijl ze toch de nodige softe songs hebben gemaakt. Zo staan op het album 'Oscillation' de akoestische nummers 'Free Together' en 'Don't Belong', waarin de vocale kwaliteiten van zanger Merijn van Haren mooi tot hun recht komen. Ook 'Can't Love' is een fraaie akoestische song.

Douwe Bob - Born To Win, Born To Lose

Tijd voor Americana. Douwe Bob (Posthuma) brengt zijn vierde album uit en is weer terug bij het repertoir waar hij bekend mee werd. Zijn eerste drie albums waren allemaal pur sang Americana, maar op zijn laatste album 'The Shape I'm In' staan toch meer uptempo nummers met stevige drumpartijen. Op de meeste nummers van zijn nieuwe album 'Born To Win, Born To Lose, zijn de drumsticks verruild voor brushes en ook is de steelguitar prominenter aanwezig. Vanzelfsprekend past het kenmerkende stemgeluid van Douwe Bob perfect en je moet je zelfs afvragen of zijn uitstap p het vorige album wel een juiste keuze is geweest. Als je niet van Americana houdt, is dit album geen aanrader.

remme - 2 become 1

Vorige week schreven we nog dat we hier eigenlijk niet zoveel van de Nederlandse singer songwriter remme horen, terwijl hij in Duitsland en Tsjechië razend populair is. Oké zo lang timmert hij nog niet aan de weg want zijn eerste single 'get older' verscheen pas tijdens Eurosonic Noorderslag 2020. Geïnspireerd door Fleetwood Mac, Jeff Buckley, Michael Jackson en Justin Bieber, schrijft remme songs over zijn leven en de wereld om hem heen. Het levert catchy popsongs op. Hoe het komt dat onbekend in Nederland niet zo bekend is niet geheel duidelijk, maar voor ons dus hoog tijd om meer aandacht aan hem te besteden. In  '2 become 1' hoor je duidelijk de Bieber invloed terug maar het si goed om te horen dat het een stuk minder gelikt is. Een af en toe licht rauw randje in de stem van remme doet het erg goed.

Luna Morgenstern - Done

Luna Morgentern is een Duits Nederlandse zangeres en producer. Ze groeide op in Keulen en studeerde songwriting aan het Artez in Enschede. Vorig jaar riep 3voor12 haar uit tot Popronde-talent en gelukkig mag ze dit jaar deelnemen aan het rondreizende festival. 21 april verscheen haar debuutsingle 'In My Head' wat tot stand kwam in de lockdown en zij het verdrongen verdriet van het verlies van haar moeder moest verwerken. Dat proces en de totstandkoming van de single hadden een helende werking. Haar muziek kun je omschrijven als een mix van elektronica en pop, terwijl het toch geen elektropop wordt. het is meer experimenteel en haar inspiratiebronnen zijn Charli XCX, FKA twigs en Chairlift-zangeres Caroline Polachek. 8 juli verschijnt haar EP 'Taking The Blow' en deze week verscheen de tweede single 'Done'. Het is een meer popnummer dan haar eerste single, maar er zitten genoeg mysterieuze delen in. Wij gaan haar volgen.

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Sigrid | Pinkpop 2018 | © Fotono Photography | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *