Nieuwe releases week 22, 2021

John Frusciante & Flea, Gang Of Four - Not Great Men

Vorige week schreven we over de nieuwe single van IDLES al dat de post-punkband Gang Of Four een grote inspiratiebron voor vele bands was, waaronder Red Hot Chili Peppers. En dus is het niet vreemd dat gitarist John Frusciante en bassist Flea, beiden van RHCP ook een ode aan de oude punkers brengen. Net als IDLES trappen de mannen in deze uitvoering van 'Not Great Men' wat verder het gaspedaal waardoor het prima zou passen in het RHCP repertoire. De vocalen worden verzorgd door studenten van The Silverlake Conservatory Youth Chorale, een koor afkomstig van The Silverlake Conservatory Of Music, in 2001 opgericht door Flea. Daar kunnen kinderen vanaf 5 jaar een instrument leren bespelen en zanglessen volgen.

Billie Eilish - Lost Cause

30 juli verschijnt het tweede album ‘Happier Than Ever’ van Billie Eilish. Vorige week kondigden wij haar concert aan in de Ziggo Dome uit de gelijknamige tour en ja... zoals verwacht is dat inmiddels stijf uitverkocht. Van het te verwachten album verscheen al eerder de single 'Your Power' en deze week 'Lost Cause', wat gaat over de realisatie van verloren tijd en energie die je in je relatie gestoken hebt. We horen het bekende geluid van Eilish dus het is niet echt een vernieuwend nummer. Wat wel bijzonder is, is dat de regie van de clip in handen was van Billie Eilish zelf.

John Mayer - Last Train Home

Als je de single 'Inside Friend' (met Leon Bridges) uit april 2020 even buiten beschouwing laat, is het alweer even geleden dat John Mayer zelf nieuw werk uitbracht. Zijn laatste album 'The Search For Everything' dateert alweer uit 2017. Deze week verscheen 'Last Train Home' waar gelijk een EP van gemaakt is met de singles 'New Light' uit 2018 en de in 2019 verschenen songs 'Cary Me Away' en 'I Guess I Just Feel Like'. 'Last Train Home' heeft een lekkere eighties sound en schurkt tegen het werk van Toto aan. Bekend terrein voor de toetsenist Greg Phillinganes waar Mayer op deze single o.a. mee samenwerkt, want Phillinganes heeft getoerd met de band rond Steve Lukather en David Paich.

Wolf Alice - Blue Weekend

Ook bij Wolf Alice met frontvrouw Ellie Rowsel heeft het 4 jaar geduurd voordat een nieuw album uitgebracht werd. Van het nu verschenen 'Blue Weekend' tipten wij al eerder de singles 'Last Man On Earth' en het uptempo nummer 'Smile', waarna wij hoopten dat er meer dergelijke nummers op het nieuwe album zouden verschijnen. Helaas.... 'Smile' en 'Play The Greatest Hits' vallen goed in de categorie alternatieve rock, maar de overige negen nummers zijn behoorlijke laid back indie-songs. Natuurlijk als je naar de naam van het album kijkt, zou je dat ook kunnen verwachten, maar stiekem...

Chvrches feat. Robert Smith - How Not To Drown

27 augustus verschijnt het nieuwe album 'Screen Violence' van de Schotse band Chvrches. Voor de naam van het album is de oorspronkelijke bandnaam gerecycled omdat vanwege de  COVID-19-pandemie de digitale communicatie zo'n beetje alles beheerste. Dit kwam ter sprake in een gesprek dat de band had met Zane Lowe van Apple-Music en frontman van The Cure Robert Smith. Smith nam daarna contact op met de Schotten en stelde voor om samen een plaat te maken. Aanvankelijk dachten Lauren Mayberry, Iain Cook, Martin Doherty niet dat het iets zou worden, maar na enige tijd stuurde Smith de band een demo. Voor Martin Doherty maakte de samenwerking met Smith de cirkel rond, want dankzij The Cure speelt hij nu zelf in een band. De gestuurde demo bracht hem terug naar de begintijd van Chvrches en hij hoorde dat de stem van Lauren Mayberry perfect zou passen. Een fraai nummer waarbij wij best wat meer van Robert Smith hadden willen horen.

Blood Red Shoes  - A Little Love

Laura-Mary Carter op elektrische gitaar en Steven Ansell op drums vormen misschien wel onze favoriete band Blood Red Shoes en het is dan ook geen wonder dat wij de band al vaak gezien hebben in zowel intieme settings als Bitterzoet als op de Brightlands Stage - je weet wel die roze tent - op Pinkpop. Ook hebben we begin januari 2019 het laatste album 'Get Tragic' gerecenseerd. Vorig jaar verschenen de singles 'Back From The Dead' en de toch wel muzikale uitstap 'Watch Me Burn' met Alice Go, gitariste van de Londense band DREAM WIFE. Eerlijk gezegd een minder geslaagd project want liever horen we dat de vuige gitaarriffs en straffe drums de boventoon voeren, i.p.v. de elektronische experimentele muziek. Met de titel 'A Little Love' zou je verwachten dat voortgeborduurd werd op de laatste song, maar niets is minder waar.

Till Lindemann - Ich Hasse Kinder

Langzaamaan mogen we naar steeds meer landen op vakantie, heerlijk toch? Maar komt je de situatie bekend voor dat je op een vlucht van een paar uur, naast een strontvervelende blaag zit, waarvan de ouders opvoedkundig al in de vakantie-modus zitten?
Dat is precies waar de soloplaat 'Ich Hasse Kinder' van Till Lindemann, frontman van Rammstein over gaat. In niet mis te verstane woorden zegt Lindemann wat hij van dergelijke koters vindt, met als onderliggende boodschap de oproep om dergelijke ouders deze zomer hun pedagogische verantwoordelijkheid te laten nemen. Muzikaal gezien begeeft Till Lindemann zich niet op nieuw terrein, want de plaat had net zo goed een Rammstein nummer kunnen zijn. Oh, en hij haat niet alle kinderen, want Tilmann besluit met:  "Nein, ich liebe sie. Ja, ich liebe sie. Die Großen und die Kleinen. Doch es müssen meine sein"... dat dan weer wel.

De Dijk - Goed Je Weer Te Zien

De Dijk bestaat dit najaar 40 jaar en om dat te vieren geeft de band op 1 en 2 oktober 2021 twee concerten in de Ziggo Dome. Ook is de nieuwe single 'Goed Je Weer Te Zien' uitgebracht. Deze kun je zien als de aftrap van het jubileumjaar. Het is ook al even geleden dat Huub van der Lubbe en zijn vrienden een nieuwe plaat hebben gemaakt want het laatste album 'Nu Of Nou' stamt alweer uit 2019. Over het jubileum en de nieuwe single zegt de band zelf: “Net als iedereen kijken we uit naar het moment dat we elkaar weer zullen treffen onder normale omstandigheden. Als vrienden onder elkaar. Als mensen met elkaar. Als band op het podium, met ons publiek in de zaal. We weten inmiddels allemaal hoe bijzonder dat normale eigenlijk is. Wat een uitbarsting zal dat geven bij de optredens in de Ziggo Dome, wanneer we daar met De Dijk ons veertigjarig bestaan vieren. Eindelijk weer samen, band, crew, publiek. Goed je weer te zien.”

San Holo - bb u ok?

Elk nummer van San Holo vertelt een verhaal waarbij samenbrengen van mensen centraal staat. Zijn vorige album, heel toepasselijk 'album 1' genaamd werd wereldwijd geweldig ontvangen. San Holo schreef dit album toen hij verliefd was en naar eigen zeggen waren de nummers dan ook opbeurend en hoopvol. Anders is het met nu verschenen album 'bb  u ok?'. Dit album maakte hij nadat zijn relatie beëindigd was en hij moest leren omgaan met de fase 'na de liefde'. Hij vloog naar LA en begon te schrijven, veel te schrijven waarin hij zijn gedachten en gevoelens probeerde weer te geven. Dit heeft geresulteerd in een album met maar liefst 20 songs waarin hij o.a. samenwerkte met de Amerikaanse rockband American Football en Rivers Cuomo van Weezer. Lees binnenkort meer over San Holo in onze rubriek 'In The Spotlight'.

Opera Alaska (foto) - Staying

Frontman van Moss, Marien Dorleijn en jazzgitarist Marzio Scholten kwamen elkaar toevallig tegen en van het één kwam het ander. De twee mannen bundelden hun muzikale krachten en de band 'Opera Alaska' was een feit. De naam van de band heeft totaal geen link naar opera, want het tweetal maakt fijne indie met soms experimentele uitstapjes. Vorig jaar mei werd het debuutalbum 'The Stream' gelanceerd en in juli zagen wij de band in Paradiso. Gelukkig bleef het niet bij dat ene album want eerder dit jaar verscheen het heerlijke laid back akoestisch nummer 'Hope'. De nu verschenen single 'Staying' is weer een vlot ritmisch elektronisch nummer waarmee weer een nieuwe weg wordt ingeslagen. 

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Opera Alaska | Paradiso 2020 | © Par-pa fotografie | All Rights Reserved