Nieuwe releases week 24, 2021

Blood Red Shoes - Ø

Het is pas twee weken geleden dat Laura-Mary Carter en Steven Ansell de single 'A Little Love' lanceerden en niets wees er toen op dat er een EP aan zat te komen. Wel vroegen we ons af waarom over de clip de letter Ø was aangebracht. Het antwoord is deze week duidelijk geworden, het is de titel van de nu uitgebrachte EP van zes songs. De inspiratie voor deze letter of teken is een knop de opnameapparatuur, waarbij negatief in positief wordt omgezet, of andersom. Hoe je het uitspreekt mag jezelf weten. Over de songs zegt de band zelf: For us, the music represents a side of us that’s always been there but not often visible. Our dark side. Our evil side. The stuff that if you hid a CCTV camera in our rehearsal space, you would hear us jamming on all the time. We starting writing out of instinct, probably because we haven’t been able to tour for what feels like forever… and because we have been a band for almost 17 years now, and that’s what we do. We hang out, and we turn it up, and we make music. So there is no grand narrative to this EP, there was no plan to even make an EP at all, it’s just a snapshot of us, doing our thing, at this moment in time.’"
Van ons mag er een album mee gevuld worden.

Behalve de EP is er nog meer goed nieuws rondom het Britse duo: voor 2022 is er een tour aangekondigd waarbij Blood Red Shoes welgeteld vier keer in Nederland te zien is. 4 feb. in Vera Groningen, 5 feb. in de Melkweg Amsterdam, 7 feb. in TivoliVredenburg Utrecht en 8 feb. in de Muziekgieterij Maastricht. Tickets zijn vanaf 23 juni verkrijgbaar bij de zalen.

Gang Of Youths (foto) - the angel of 8th ave.

De uit Australië afkomstige rockband Gang Of Youths bestaat uit een bont internationaal gezelschap dat doet vermoeden dat de band gevormd is door backpackers die zijn blijven hangen in 'The Outback'. Zo bestaat de band uit de Samoaans-Joodse frontman David Le'aupepe (zang en gitaar), Nieuw-Zeelandse Max Dunn (bas), Koreaans-Amerikaanse Jung Kim (gitaar en keyboard), Pools-Australische Donnie Borzestowski (drums) en de Britse Tom Hobden (viool, keyboards, gitaar). De band bestaat sinds 2011 en ondanks dat de mannen regelmatig in Nederland waren - wij zagen ze in 2017 in Bitterzoet, 2018 op Best Kept Secret en Pinkpop - heeft het nooit tot een doorbraak hier geleid. Dit terwijl de band in Australië vele Aria (Australian Recording Industry Association) Awards heeft ontvangen. Het is te merken dat live optredens de band het beste liggen, want er zijn tot op heden maar drie studio-albums verschenen waarvan de laatste dateert uit 2017. Los van een MTV Recordings album uit 2018 is er recent geen nieuw werk meer verschenen. Tot nu de single 'the angel of 8th ave.' wat een lekker uptempo nummer is. We hopen dat een nieuw album niet lang op zich laat wachten.

Tate McRae, Khalid - working

Voor deze zomerse track hebben Tate McRae en Khalid elkaar opgezocht. Voor wie McRae kent, klinkt dit als een wat vreemde combinatie. Voor de singer-songwriter zelf was dit ook wennen aangezien ze meestal emotionele nummers uitbrengt, maar ze ziet het als een positieve samenwerking en is enthousiast over ‘Working’, een echte zomerknaller! Meer valt er niet over te zeggen: neem een cocktail, vergeet het parapluutje niet en ga lekker gestrekt in het gras.

Mabel - Let Them Know

Mabel is al lang niet meer ‘de dochter van Neneh Cherry’, maar tijdens de lockdown besloot ze wel weer bij haar ouders in te trekken. Op de plek waar ze opgroeide, begon een periode van herontdekken en ontwikkelen. Met de deze week verschenen single ‘Let Them Know’ zet Mabel het gemis van vrienden, liefde en zorgeloosheid om in iets goeds. Geen droevige bedoening, maar een energiek nummer waar de luisteraar kracht uit kan putten.

Deap Vally - American Cockroach

De EP van het Amerikaanse duo Lindsey Troy (zang, gitaar) en Julie Edwards (drums, zang) bevat een collectie van nummers waar ze al een tijd mee bezig waren. Net als voor voorganger ‘Digital Dream’ uit februari dit jaar is Deap Vally ook voor ‘American Cockroach’ de samenwerking met andere artiesten aangegaan. Zo zijn Ayse Hassan en Jennie Vee te horen in de nummers ‘Better of with Nothing’ en ‘I Like Crime’.
De nummers zijn niet voor de mainstream, zo geeft Deap Vally aan: “These are songs for the underdog, the outlaw, the defeated, for days when you feel like no one understands you or you can’t do anything right.” Het is inderdaad geen easy listening, maar lekkere garage rock met een kwak psychedelische saus.

Whispering Sons - Several Others

Op het punt van internationale doorbrak, maar dan gooit corona roet in het eten. Toeren in het buitenland is niet meer mogelijk, en wat moet je dan? Nieuwe muziek maken dus. Begin dit jaar verscheen de single ‘Surface’ al en inmiddels is het volledige album ‘Several Others’ te beluisteren. Een album met – zoals gewend van de Belgen – sombere geluiden, bezwerende melodiën, en een algehele onheilspellende sfeer. Vanaf de nazomer staan er verschillende shows gepland, voornamelijk festivals en in september staat de band twee avonden in Paradiso als voorprogramma van Balthazar.

Blaudzun - Running To Meet The Sundown

Blaudzun zit midden in de Backstage Sessions tour. Wij zagen hem vorige week zondag in Podium Victorie in Alkmaar. Tijdens deze bijzondere shows neemt Johannes Sigmund zoals zijn echte naam luidt, je mee in hoe een song tot stand komt en dat het soms moeilijk is om keuzes te maken over hoe een nummer op de plaat moet verschijnen. Zo is één van zijn grootste hits 'Elephants' ook akoestisch te horen op het album 'Heavy Flowers'. Begin april schreven we nog over het toen uitgekomen 'Real Hero', een nummer met een gevoelige lading. Het is namelijk geschreven als ode aan het overleden zoontje van één van Blaudzun's beste vrienden. De nieuwe single 'Running To Meet The Sundown' gaat over het vinden van liefde in tijden van crisis. Het is geschreven nadat Johannes een oldtimer met een 'Just Married' bordje erop een verlaten gebied in zag rijden. Dit beeld werd voor hem het symbool van hoop.

Someone - Paris At Midnight

Met de single ‘Paris At Midnight’ kondigt Someone het debuutalbum ‘Shapeshifter’ aan. Op het volledige album is het nog tot begin september wachten. Na een eerste voorproefje in de vorm van eerste single ‘Strange World’ (mei 2021) is er nu ‘Paris At Midnight’. Hiermee geeft de Nederlands-Britse Tessa Rose Jackson, bekend als Someone, alvast een fijn idee van wat we van het album kunnen verwachten. De visueel kunstenaar schreef en produceerde het album zelf en nam dit in haar eigen studio zelf op.
Over de nu verschenen single zegt Someone dat het vertelt over een jong, verliefd stel in Parijs. Het nummer belichaamt de romantische gloed die onschuldige liefde om zich heen heeft hangen. Wat ons betreft is dit gevoel prima te herkennen in het zwoele ‘Paris At Midnight’.

LAKSHMI - Grow With You

Het duurde net wat langer dan in eerste instantie de bedoeling was, maar een maand na de deadline voor ‘Grow With You’ brengt de Nederlandse Lakshmi ons deze lichte, zoete nieuwe single. Het moest nog geperfectioneerd worden voordat het nummer echt af was, en voor minder doet de zangeres het niet. Het nummer is een contrast met vorige single ‘Empty’ die een meer duistere vibe heeft. ‘Grow With You’ gaat over de liefde, nieuwe liefde. In dit specifieke geval over Eloi Youssef, zanger van Kensington. Na een wat lastigere periode is er voor Lakshmi meer ruimte voor licht, en zelfvertrouwen wat ook een weg zal vinden op het aankomende album.

CUT_ - Breathe

Belle Doron en Sebastiaan Dutilh brengen deze week het erg dansbare ‘Breathe’ uit. Nadat het Nederlandse duo vijf jaar geleden bekendheid verwierf met een cover van Stromae’s ‘Papaoutai’ hebben ze niet stilgezeten. Verschillende EP’s en een studioalbum later staat CUT_ in oktober in Melkweg tijdens Amsterdam Dance Event. Met ‘Breathe’ geven ze alvast een idee van wat we tegen die tijd kunnen verwachten.

© Céline Claassens

 

Foto | Gang Of Youths | Best Kept Secret festival 2018 | © Fotono Photography | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *