Nieuwe releases week 29, 2021

Foo Fighters (foto) - Dee Gees - Hail Satin

Van wie een jaar geleden zou zeggen dat de Foo Fighters ooit discotracks zouden maken, zou geheid gezegd worden dat er iets goed mis zou zijn met deze persoon. En toch.....had diegene maar een weddenschap afgesloten bij een bookmaker, want dan zou hij of zij nu binnen zijn. Want zowaar is er een discoplaat verschenen, althans voor de helft dan. Oké, we moeten wel even vermelden dat Dave en de mannen de tracks niet zelf geschreven hebben, want die eer komt toe aan de Bee Gees. Wel zijn de songs natuurlijk gearrangeerd voor de Foo Fighters - zo zijn de gitaarsolo's wel lekker rauw - maar verder zijn het vijf covers van Bee Gees hits. Daarmee is het eerste deel van de titel; 'Dee Gees' verklaard, althans deels want niet geheel toevallig zijn DG ook de initialen van Dave Gohl. Het 'Hail Satin' deel van het album bestaat uit tracks van het album 'Medicine At Midnight' live opgenomen in de nieuwe eigen Studio 666 van Dave Grohl. En toch...het klinkt allemaal heel lekker!

The War On Drugs - Living Proof

In 2005 richtten gitarist Kurt Vile en zanger gitarist Adam Granduciel de band The War On Drugs op. Kort na hun debuutalbum in 2008 verliet Kurt Vile de band en ging op eigen benen verder. De band die inmiddels bestond uit toetsenist/drummer Charlie Hall, drummer Mike Zanghi en bassist David Hartley, kreeg in 2014 versterking van saxofonist Jon Natchez en gitarist Anthony LaMarca. Sindsdien zijn 3 studioalbums verschenen, waarvan het laatste album 'A Deeper Understanding' toch alweer uit 2017 is. De band toert wel regelmatig en hun Nederlandse avontuur begon met een aantal optredens in de bovenzaal van Paradiso, maar ondertussen hebben we ze op de grote festivals als Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Lowlands gezien. In december 2018 was hun laatste optreden in Nederland en wij zagen de band een geweldige show neerzetten in uitverkochte Ziggo Dome. Voor 29 oktober as. staat de release van het nieuwe album 'I Don't Live Here Anymore' aangekondigd en in 2022 staat een nieuwe tour gepland. Uiteraard zal de band rond frontman Granduciel ook in Nederland te zien zijn en wel op 22 april in de Ziggo Dome. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan en klik daarvoor hier.
Nu is alvast de eerste single 'Living Proof' van het nieuwe nieuwe album gelanceerd. Een lekkere laid back luistersong.

Gang Of Youths - total serene

Een dikke maand geleden bracht de Australische band Gang Of Youths ineens de single 'the angel of 8th ave.' uit en nu verscheen de EP 'total serene'.  Een uit drie nummers bestaande EP met behalve de laatste single ook een cover van Elbow's 'asleep in the back' en de bijzondere track 'unison'. De song werd door de Samoaans-Joodse frontman David Le'aupepe geschreven toen hij in zijn voorouderlijk thuisland Samoa was. In de track zitten samples van de pasifika-muziek uit de door David Fanshawe in 1970 samengestelde grootste bibliotheek van deze inheemse muziek. De band wil hiermee Fanshawe eren omdat hij zich ingezet heeft om dit culturele erfgoed te behouden.

Nothing But Thieves - Moral Panic II

Ook een dikke maand geleden plofte een nieuwe single van Nothing But Thieves op de digitale mat. 'Futureproof' bleek de aanloop te zijn naar de EP 'Moral Panic II'. Het is de opvolger van het vorig jaar verschenen 'Moral Panic' en telt 5 singles. Meest opvallende nummer is 'Ce n'est Rien' want kijkend naar de titel verwacht je een lieflijke Franstalige ballad, maar niets is minder waar. Na een heel rustig begin van 20 seconden barst het geweld vanuit het niets los en wordt je getrakteerd op een flinke bak toffe herrie. Natuurlijk weten we dat de band uit Engeland behoorlijk veelzijdig is, maar punkrock als dit kennen we eigenlijk niet van ze. Erg fijne song van deze EP is toch wel 'Your Blood' wat halverwege het nummer een behoorlijk bombastisch deel kent, met een mooie overgang naar een timide einde.

Fat Freddy's Drop - Shady

De van oorsprong Nieuw-Zeelandse jamband Fat Freddy's Drop kent vele stijlen, denk aan dub, reggae, soul, jazz, rhythm-and-blues en techno. Het gevarieerde genre biedt natuurlijk veel mogelijkheden om te experimenteren en zo zijn de diverse albums gaande weg steeds meer voorzien van elektronische snufjes. Meest kenmerkende aan hun muziek is dat veel songs ontstaan zijn tijdens improvisaties tijdens live-optredens en later opgenomen werden in de studio en op album verschenen. In 2018 stond de band in een uitverkochte AFAS Live en ze zouden eind november 2019 weer in deze venue hun opwachting maken. Dat concert werd verplaatst naar 21 juli 2021 en is nu uitgesteld tot 16 juli 2022. Luister je naar 'Shady', dan waan je je bij een knapperend houtvuur in de avondzon op een tropisch strand.

Jake Bugg - Downtown

Jake Bugg kennen we natuurlijk van zijn hit 'Lightning Bolt' uit 2012, waarmee hij vooral hier in Nederland doorbrak. Het nummer stond op het debuutalbum 'Jake Bugg', wat direct de nr. 1 positie in de Britse albumlijst veroverde. De toen pas 18 jarige Bugg stond het jaar daarvoor al op Glastonbury en veel werd van hem verwacht. Ook zijn tweede album 'Shangri La' deed het goed, maar met de opvolgers daarvan 'On My Own' en 'Hearts That Strain' wist hij toch niet het grote publiek aan zich te binden. Met het vorige jaar uitgekomen meer poppy-nummer  'All I Need' leek Bugg een nieuwe weg ingeslagen te zijn wat versterkt werd door de remixes van Rudimental en Franky Wah. Zijn nieuwe single 'Downtown' is dan weer een rustig nummer maar het lijkt erop dat Jake Bugg een beetje afscheid heeft genomen van de jaren '60-'70 sound.

James Blake - Say What You Will

James Blake coverde in 2011 het nummer 'Limit To Your Love' van Feist en brak daarmee gelijk door. Nu, 4 albums en een hele zwik EP's - met o.a. de geweldige cover van 'The First Time I Ever I Saw Your Face' wat in 1969 al door Roberta Flack gezongen werd -  en singles verder, kondigt deze Engelse singer-songwriter het nieuwe album 'Friends That Break Your Heart' aan. Voor dit album heeft Blake de ondertussen meest gewilde producer Finneas, broer van Billy EIlish, in de arm genomen. Van het album verscheen deze week de single 'Say What You Will' en over deze song zegt Blake zelf: “The song is about finding peace with who you are and where you’re at regardless of how well other people seem to be doing. Comparison really is the thief of joy.”

Oscar and the Wolf - Oliver

In april verscheen na lange tijd de single 'James' en tijdens een interview met Studio Brussel liet frontman Max Colombie van Oscar and the Wolf destijds weten dat er een nieuw album op de plank lag. Goed, we zijn nu 3 maanden verder en we kunnen aankondigen dat 22 oktober de release van het 11 tracks tellende album 'The Shimmer' is. Afgelopen week verscheen daarvan de tweede single 'Oliver'. 
Het is dat we de zomer zo fijn vinden, want anders had het van ons al oktober mogen zijn.

Rani - Rewind

Met de single 'Rewind' is de EP 'EP 6'  van Shannon Hilversum, oftewel Rani, compleet. Van deze EP werden met een tussenpose van twee weken de singles 'Sugar Rush' en Mr. Perfect' al gelanceerd en dit is dus de derde track van deze Nederlandse singer-songwriter die internationaal erg gewaardeerd wordt en zelfs al koningin van de R&B is genoemd. Eerder verschenen al de EP's 'EP3'en 'EP9'en later dit jaar zal haar debuutalbum '369' verkrijgbaar zijn. 'Rewind' is een krachtige zong zonder liflafjes met alleen begeleiding van een akoestische gitaar en gaat over het niet los kunnen laten van een vorige liefde, waarin je de tijd het liefst terug zou willen spoelen.

Snow Coats - Right Fit

Snow Coats is een indiepop band uit de Achterhoek en bestaat uit zangeres Anouk van der Kemp, bassist Frank Peters en de broers Daan (gitaar)en Joost Ebbers (drums). In 2018 bracht de band geheel in eigen beheer het eerste album ‘Take the Weight Off Your Shoulders’ uit. Ook namen zij deel aan de Popronde en waren de support tijdens de toer van de Engelse band 'Pinegrove'. Vorig jaar trokken ze de stoute schoenen aan en stuurden de track 'Pool Girl' naar het Engelse label Alcopop! Records, die onmiddellijk enthousiast waren en binnen no time werd het contract getekend. 'Navy Blue' was de eerste single die onder het label verscheen en direct is een ander geluid te horen. De track is wat steviger dan het album, wat vooral komt door de rauwere gitaarriffs, want de mandoline is gebleven. De nieuwe single 'Right Fit' doet daar nog een schepje bovenop en is een lekker uptempo nummer met straffe drums en af en toe een fijne gitaarsolo.

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Foo Fighters | Pinkpop 2018 | © Fotono Photography