Streep door veel festivals en clubs dicht

Ongetwijfeld zat iedere festivalganger / concertbezoeker aan de buis gekluisterd tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister de Jonge. De verwachting was namelijk dat veel van de sinds twee weken geldende versoepelingen teruggedraaid zouden worden…en niets bleek minder waar.

Vanwege het hoge aantal besmettingen is besloten dat er alleen concerten en evenementen met zitplaatsen plaats mogen vinden. Of dat nu buiten of binnen is maakt niet uit. Hierbij moet 1,5 m afstand gehouden worden, wat betekent dat de capaciteit maximaal een derde van de beschikbare ruimte mag zijn. De 1,5 m afstand mag in zalen en bij evenementen worden losgelaten als er getest wordt voor toegang, maar een zitplaats blijft verplicht en de capaciteit mag dan maximaal twee derde van beschikbare ruimte zijn. Dit is dan een voordeel voor zalen die al dergelijke evenementen gepland hadden.

Voor de Horeca en dus ook de nachtclubs geldt dat iedereen moet zitten, dat er 1,5 m afstand gehouden moet worden en dat om 00:00 uur de zaak dicht moet zijn. Dat betekent dat nachtclubs weer zullen sluiten.

De maatregelen gelden tot 14 augustus en 13 augustus zal beslist worden of er weer versoepeld kan worden.
Onder andere Lowlands, Down The Rabbit Hole, Dance Valley en Mysteryland vinden eind augustus plaats en het is nog maar de vraag of er voldoende versoepeld kan worden. Wat daarbij komt kijken is het risico dat er niet of onvoldoende versoepeld kan worden en dat twee weken van tevoren een festival toch afgeblazen moet worden. Dus we hopen dat er eerder duidelijkheid komt, want de kans is groot dat organisaties eerder een knoop moeten doorhakken. 

Zoals bekend zal ons geliefde festival Welcome To The Village, wat volgend weekend plaats zou vinden, niet gehouden worden in recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden. De vergunning is door de rechter zes weken geschorst omdat de gemeente fouten had gemaakt in verleende vergunning. Een stichting die al jaren procedeert tegen elk festival in het recreatiegebied had wederom een rechtszaak aangespannen. Dit keer niet tegen de organisatie maar tegen de gemeente. De organisatie was keihard bezig om te kijken of het festival in de binnenstad van Leeuwarden kon plaatsvinden en alles leek geregeld te zijn. Door de laatste maatregelen is de organisatie tot de conclusie gekomen dat het dit jaar onmogelijk is om het festival te houden. De kaarthouders krijgen bericht.

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | © Kim Balster | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *