Nieuws 0

Onze tips voor Lowlands

In 2018 viert Lowlands de overwinning en diversiteit van de hiphop. Met drie hoofdartiesten die elk op haar eigen manier een liefde voor rapmuziek uitstralen staat het genre centraal op het programma. Gorillaz laten vrijdag met hulp van De La Soul ongetwijfeld de hele tent mee-rappen met ‘Feel Good Inc.’, terwijl opkomend talent Little Simz de gebrekkige vertegenwoordiging van dames op het hoofdpodium mag goedmaken met ijzersterke raps tijdens hetzelfde optreden. Hitmaker Pharrel heeft zijn hiphopsneakers weer aangetrokken. Gelukkig is het gebeurd met de halfbakken Pharrel revue rond ‘Happy’. Met Chad Hugo aan zijn zijde verbouwt Pharrel in N.E.R.D. op zaterdagavond ouderwets de Alpha-tent met hiphoppunk. Als laatste treedt hiphopgrootmeester Kendrick Lamar aan. Kendrick Lamar – a.k.a. Kung-Fu Kenny en inmiddels Pullitzer Kenny – overdonderde eerder dit jaar met een minimalistische, stijlvolle en ijzersterke show in de Ziggodome. Als jongste van de drie hoofdacts is Kendrick de belichaming van de volwassen hiphop. Rauw, inhoudelijk bevlogen en altijd verrassend.

Ook de gemiddelde SkyRadio liefhebber komt goed aan zijn of haar trekken. Het wordt janken met Tom ”Another Love” Odell . De krachtige gospel van Rag ’n Bone Man levert ongetwijfeld veel ”Oohh jaa…. Is dat nummer ook van hem?!”-momenten op terwijl Dua Lipa als toekomstige popkoningin de commerciële pop gaat vieren. Echter, Lowlands draait net zo goed om de verrassingen en artiesten die het nog moeten gaan maken. Gelukkig kent de 2018 editie genoeg van deze artiesten. Catching Music tipt voor elke dag drie artiesten die voor aanvullende verrassingen gaan zorgen.


Vrijdag

Mahalia

De Engelse zangeres Mahalia is met haar 20 jaar nog erg jong, maar schrijft nummers van een hoog niveau. Mahalia heeft een liefde voor oude soul, hiphop en pop. Deze combinatie hoor je terug in catchy nummers die doen denken aan Emeli Sandé en Mary J Blidge. Dat ze daarbij geholpen wordt door de producer van Sam Smith zijn ‘Stay With Me’ maakt dat haar ster ongetwijfeld omhoog gaat schieten. Snel kijken voordat deze dame in de AFAS Live staat!

Brockhampton

De blogs, fora en festival krijgen maar geen genoeg van deze nieuwe boyband. Met 14 man mixen de heren hiphop, soul en funk tot een knallende feestact. Verwacht geen eerbetoon aan de Backstreet Boys, maar een mix van Drake, Wu-Tang Clan en Travis Scott. De groep brengt in razend tempo nieuwe albums uit. Daar staat meer dan genoeg kwaliteitsmuziek op. Inmiddels werden festivals als Coachella en Bonnaroo in Amerika al veroverd. Nu is het de beurt aan Lowlands!

Warhaus

Maarten Devoldere, voormalig frontman van Balthazar, tapt met zijn solo project Warhaus uit een heel ander vaatje. Met Warhaus speelt hij sfeervolle, indringende popmuziek. Zijn teksten ademen liefde uit voor Leonard Cohen terwijl de muzikale ondersteuning zo op het Amsterdam Dance Event kan staan. Live dringt de combinatie van de elektronische beats met indringende teksten tot je botten door. De licht arrogante houding van Maarten maakt het misschien des te beter. Zodra je de eerste doordringende trompettonen hebt gehoord ben je betoverd.

 


Zaterdag

Gogol Bordello

Eigenlijk geen onbekende meer. Het anarchistische dansfeest van Gogol Bordello vindt je elk jaar wel in Nederland en Lowlands wordt daarbij regelmatig bezocht. Toch kun je de kracht van deze vrolijke balkanpunk moeilijk onderschatten. Gogol Bordello stelt live simpelweg nooit teleur. Tussen alle serieuze en knallende acts door is het niet meer dan fijn om op de zaterdagmiddag al het luie zweet eruit te dansen. Fuck yeah!

Sons Of Kemet

De Engelse jazzscene leeft en bruist momenteel. Lowlands doet ook een duit in het zakje met onder andere Kamaal Williams. De echt drijvende kracht van deze revival is echter de super getalenteerde saxofonist Shabaka Hutchings. Hij speelt in verschillende bands, maar met Sons Of Kemet heeft Lowlands een band in huis die jazz sexy en partyproof maakt. Samen met twee drummers en een Tuba combineert Shabaka Hutchings New Orleans jazz met funk, soul en zelfs een vleugje hiphop. Je moet het zien om het te geloven. Dit is jazz om bij te zweten.

Nile Rogers & Chic

Nog een band die geen introductie meer behoeft. En nog een band die garant staat voor een swingende tent. Feestbeest Nile Rodgers produceert al jarenlang hits. Of het nu swingende Chic nummers zijn, Madonna haar ‘Like A Virgin’ of Daft Punk’s ‘Get Lucky’, Nile Rodgers heeft overal een hand in gehad. Bereid je voor op een swingend feest der herkenning. Handjes in de lucht en lekker meezingen!


Zondag

Marlon Williams

Op zondag hebben de vroege vogels om 12.15 geluk met Marlon Williams. De Nieuw-Zeelandse zanger maakt al enige tijd prima country muziek, maar met zijn overstap naar de pop gooit hij pas echt hoge ogen. De muzikant zet optredens neer die doen denken aan Jeff Buckley en Roy Orbison; prachtige nummers met intense uitvoeringen. Met een beetje geluk sluit hij met een cover van Screamin Jay Hawkins ‘Portrait Of A Man’ af. Zelden zul je zo’n indringend, mooi en kippenvelopwekkende vertolking horen. Laat je hieronder door Marlon op Vlieland betoveren en je weet dat het met een band achter hem enkel sterker kan.

Protoje & The Indiggnation

Is Protoje de man die na Bob Marley eindelijk de traditionele reggae weer naar een groter publiek brengt? Sinds enkele jaren zorgt hij binnen de reggae voor een heuse revival van de rastafari gedachte. Politieke teksten gaan samen met de swingende traditionele reggae. Op zijn laatste plaat A Matter of Time mixt Protoje er wat extra rock doorheen en lijkt de Jamaicaan definitief klaar voor het grote publiek. De swingende reggae knalt iedereen op deze laatste festivaldag goed wakker.

$uicideboy$

Als je dan nog niet wakker bent kun je door naar de $uicideboy$. Wie bij New Orleans enkel aan vrolijke jazz denkt komt bedrogen uit bij de $uicideboy$. Het rapduo maakt eigenbenoemde hororcore glitch trap muziek. Wat het betekent? Geen idee. Het klinkt niet gezellig en dat zijn deze heren ook niet. De keiharde trap beats met duistere teksten zorgen echter voor allesbehalve een negatieve sfeer. De Bravo is ongetwijfeld te klein wanneer de heren hun nummers aanzetten. $uicideboy$ leveren voldoende voer voor moshpits en een knoeperharde liveshow.

 

© Karst Jaarsma | All Rights Reserved

No Comments

Leave a reply