Passenger – Songs For The Drunk And Broken Hearted

Passenger – Songs For The Drunk And roken Hearted
10 tracks
Releasedatum: 8 januari 2021

 

De 36-jarige Britse Mike Rosenberg kennen we natuurlijk als de ‘busker’ (straatmuzikant) Passenger die de wereld overtrok en in Australië zijn eerste albums uitbracht. Met Nederland heeft hij een speciale band en niet in de laatste plaats omdat hij op het Leidseplein in Amsterdam werd ‘ontdekt’ waarna Sony Music aanbood zijn werk te releasen. Zijn vijfde album  ‘All The Little Lights’ werd in juni 2012 gelanceerd en heeft lange tijd in de top 10 gestaan van de Dutch Album Top 100.
 
Daarna ging het snel. Na in de Melkweg in het voorprogramma van Ed Sheeran te hebben gestaan, verkocht Passenger zo’n beetje alle zalen in Nederland stijf uit. Zijn harde werken werd bekroond met een optreden op de mainstage van Pinkpop 2013. Ergens hielden wij ons hart destijds vast, want hoe zou het zijn om alleen een man met gitaar op dit grote podium te zien. Het bleek nergens voor nodig want het publiek vond het geweldig.  

 
Toch bleef de singer-songwriter lange tijd ook gewoon straatartiest en kon het publiek overal ter wereld erop rekenen dat hij als hij een show gaf, hij ook ergens in die stad zou gaan ‘busken’. Naarmate hij populairder werd, leken de straatoptredens wel steeds meer op pop-up concerten met volledige PA en klein podium, maar goed een ieder kon alsnog gratis genieten van Rosenbergs muziek.  
 
Inmiddels zijn we 7 jaar en 8 albums verder. Afgelopen juli bracht Passenger nog een ‘lockdown album’ uit: ‘Patchwork’. Het album was zijn 12e en bestaat uit 8 akoestische nummers. Vrijdag is dan eindelijk de release van het 13e album ‘Songs For The Drunk And Broken Hearted’. Eindelijk omdat het de bedoeling was dat het album in mei zou uitkomen, maar de Covid-19 pandemie gooide roet in het eten. Rosenberg kwam daardoor ook tot de conclusie dat het album toch niet af was en drie nummers werden geschrapt omdat die niet meer toepasselijk waren. Hiervoor schreef hij drie nieuwe nummers waaronder ‘Sword Of Stone’,  wat ook in akoestische versie op ‘Patchwork’ verscheen.
 
Van het nieuwe album werden eerder wel al de singles ‘Suzanne’, ‘A Song For The Drunk And Broken Hearted’, ‘London In The Spring’, ‘The Way I Love You’ en ‘Remember To Forget’ uitgebracht. Het merendeel van de nummers schreef Rosenberg vlak nadat zijn relatie verbroken was en zelf zegt hij daarover:
 
” Coming out of a break-up creates such a fragile window, you’re incredibly vulnerable for a few months. You’re so used to the safety of being with somebody and suddenly you’re out in the world on your own. And you get pissed and probably make some bad decisions. In some ways, you make it worse for yourself. But it’s a heady moment, losing love and being drunk. And it’s universal. Everyone goes through it at some stage”
 
Je zou verwachten dat het album daardoor uit alleen maar zwaar melancholische nummers zou bestaan, maar er zijn toch ook wat up-tempo nummers te horen, met ondersteuning van vlotte drumlijnen. Zoals ‘What You’re Waiting For’ en zelfs het eerder verschenen  ‘A Song For The Drunk And Broken Hearted’ is lekker vlot, hoewel je met zo’n titel een zwaarmoedig nummer zou verwachten. In dit nummer is overigens duidelijk weer de americana invloed te horen die vaak bij Passenger voorbij komt. Hierna is ‘Sandstorm’ een beetje een vreemde eend in de bijt. Het nummer duurt dik 5 minuten, begint erg mellow en ontvouwt zich langzaam in een bijna Mexicaanse ballad. De titel past dan wel weer perfect bij dit nummer.
 
In de rest van de nummers blijft Rosenberg bij zijn ‘oude’ vertrouwde geluid, met zijn karakteristieke stem en gitaarspel dat soms fragiel aandoet.
Met de afsluiter ‘London In The Spring’ neemt Passenger je als een echte reiziger mee naar het heerlijke voorjaar en geeft je een rondleiding door de Engelse hoofdstad. Hij staat daarin stil bij dierbare herinneringen op bekende plekken. Een klein beetje de favoriet door de heerlijk gevoelige cellopartij.
 
Saillant detail van ‘Songs For The Drunk And Broken Hearted’ is dat de fysieke uitgaves op CD en vinyl van 100% gerecycled materiaal zijn gemaakt. Daarnaast wordt voor ieder exemplaar dat via de Passenger- webshop verkocht wordt een boom geplant. Op zich een mooi gebaar, maar de toch al in moeilijk weer verkerende platenhandel zal er misschien minder vrolijk van worden.
 
Vanwege het gebrek aan liveshows en om de release van het album te vieren, nodigde Rosenberg zijn fans uit voor een intieme avond in de beroemde Royal Albert Hall in Londen voor een exclusieve speelfilm die op 10 januari 2021 zou worden uitgezonden. Iedereen die het album vooraf bestelt via de Passenger webwinkel, krijgt voorrang tot het evenement. Echter zal dit door de afgelopen dinsdag afgekondigde volledige lockdown in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk niet door kunnen gaan. 
 
 
 
Tracklist
 
Sword From The Stone – 3:22
 
Tip Of The Tongue – 3:02
 
What You re Waiting For – 2:37
 
The Way That I Love You – 2:39
 
Remember To Forget – 3:39
 
Sandstorm – 5:01
 
A Song For The Drunk And Broken Hearted – 3:59
 
Suzanne – 3-:15
 
Nothing Aches Like A Broken Heart – 4:16
 
London In The Spring – 3:02
 
© Irwan Notosoetarso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *